h

Asbest

24 februari 2016

Asbest

Foto: SP

Reeds in 1991 waren we als SP bezig om de gevaren van asbest onder de aandacht te brengen. Asbest is, vanwege rondvliegende vezels, gevaarlijk voor de volksgezondheid. Zeker bij een brand komt het geregeld vrij. We deden in 1991 een grootschalige actie in De Leenhof. 

https://landgraaf.sp.nl/nieuws/2014/05/uit-het-sp-archief-leenhof-asbest 

In de tussenliggende jaren zijn er verschillende branden geweest waar asbest bij vrij is gekomen. In augustus 2012 was het weer raak en hebben we het toenmalige College van B&W gevraagd om een inventarisatie te maken van al het asbest in Landgraaf.

http://www.l1.nl/nieuws/186964-asbest-landgraaf-wordt-opgeruimd  

In maart 2014 was er een brand in een schuur. De schuur was gebouwd met asbest en door de brand waaide dat in de tuin van de buren. De prachtige tuin van deze mensen werd 3 dagen na de brand, in opdracht van de gemeente helemaal afgegraven.

De familie Jantowski belde de SP-hulpdienst en we hebben ze begeleid, aangehoord en gewezen op juridische hulp, etc. Uiteraard was het gezin helemaal van slag.

Foto: SP

Wij vonden het niet eerlijk dat deze familie de schade moest betalen. De brand was niet hun schuld en ze waren hun mooie tuin ook al kwijt. 

Inmiddels heeft ook de gemeente ingezien dat het een ongelukkige samenloop van omstandigheden was en ze hebben besloten niet in hoger beroep te gaan. Gelukkig de familie is zeer opgelucht. We zijn ze gauw gaan feliciteren met een mooi SP-boeket!

In onze omgeving zit nog steeds veel asbest verwerkt in schuurtjes, daken, etc. In 2024 is asbest in daken verboden volgens de wet.
De Provincie Limburg heeft nu een aanvalsplan asbest en energie van de SP met ruime meerderheid aangenomen. Daardoor komt er subsidie om mensen te helpen hun asbest daken te vervangen door een nieuw dak met zonnepanelen.

Voor meer informatie, kijk op de website van de Provincie Limburg

U bent hier