h

SP wil sterk sociale coalitie, de GBBL niet

6 april 2022

SP wil sterk sociale coalitie, de GBBL niet

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft tijdens het duidingsdebat en tijdens het eerste formatie gesprek gepleit voornemen sterke sociale coalitie. In de ogen van de SP beantwoord deze inhoudelijke koers aan de wens van de kiezers en vormt een goede basis voor een stabiel gemeentebestuur. Helaas heeft de grootste partij de GBBL laten weten niet voor deze koers te voelen, maar liever op de huidige voet verder te willen gaan. Een gemiste kans.

De SP Landgraaf heeft tijdens de afgelopen verkiezingen een stabiel zetelaantal van 2 weten te bereiken. SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg: “Dit voelt voor ons als een overwinning, na 4 jaar hard werken en de nodige tegenslagen te verwerken. Dat de kiezer ons wederom het vertrouwen heeft gegeven geeft hoop voor de toekomst.”

De zittende coalitie van GBBL en CDA heeft 2 zetels verloren. Dit is een duidelijk signaal van de Landgraafse inwoners. Een sterk sociale coalitie met daarin de SP is een alternatief voor het huidige beleid van de coalitie. Wij pleitten daarom voor duidelijke sociale keuzes en stevige afspraken die we kunnen uitleggen aan de kiezer.

De lage opkomst bij verkiezingen is reden tot zorg. Wat de SP betreft vraagt dit om een andere bestuurscultuur met meer openheid en transparantie. We moeten stoppen met het op afstand zetten van belangrijke voorzieningen. Als wij niet meer mee kunnen beslissen over schoolbesturen, openbaar bestuur, politiebureau, ambulancediensten waarover gaat de gemeente dan wel nog. SP-ers zijn tijdens de campagne de wijken ingegaan en de meest genoemde onderwerpen waren politiebureau en veiligheidsgevoel en ook de groenvoorziening was een belangrijk punt. Mensen zijn het vertrouwen kwijt en dat baart zorgen. Wij willen juist dat burgers de gelegenheid krijgen om meer invloed te krijgen op beleid via een referendum.

Voor de SP zijn de volgende zaken belangrijk in die sociale stabiele coalitie:

  • meer gezonde scholen;
  • het politiebureau moet terug
  • geen privatisering van voorzieningen zoals de ambulancedienst
  • Meer betaalbare woningen en een goede startersregeling
  • zonnepanelen op daken en niet op zonneweiden;
  • meer bomen planten en minder kappen
  • Betere beloning en de marktwerking uit de zorg slopen.

Tijdens deze gesprekken heeft de SP steeds aangegeven dat de inhoudelijke koers het belangrijkste is en daarbij geen partijen uit te sluiten. Helaas moeten we constateren dat de GBBL voordat er over de inhoud verder is gesproken al geconcludeerd heeft geen sterke sociale coalitie te willen met de SP daarin.

 

Reactie toevoegen

U bent hier