h

Rigoureuze bomenkap in Landgraaf: SP in conclaaf met wethouder

29 april 2022

Rigoureuze bomenkap in Landgraaf: SP in conclaaf met wethouder

Foto: De Limburger / Gemeente Landgraaf

De Landgraafse afdeling van de SP gaat zaterdag een stevig gesprek voeren met wethouder Bart Smeets (Beheer en onderhoud, CDA). De socialisten vinden dat de gemeente te ver doorschiet met de bomenkap in de gemeente. De wethouder stelt daar tegenover dat er inmiddels ook zo’n zesduizend nieuwe bomen en struiken zijn geplant.

In een advertentie in De Limburger van woensdag roept de SP mensen op om zaterdag 29 april naar het voormalige Sylvia-terrein aan de Puddelerweg te komen. Daar komt wethouder Smeets tekst en uitleg geven over de bomenkap in de gemeente. „Wij vragen ons af hoe de gemeente al deze verdwenen natuur gaat compenseren”, zegt de SP.

Aanplant

De gemeente kwam woensdagmorgen met een verklaring waarin Smeets aangeeft dat er als onderdeel van het toekomstbestendig maken van bossen inmiddels 6000 bomen en struiken geplant zijn. „We kappen zieke of gevaarlijke bomen én planten nieuwe bomen en struiken als bosplantsoen. Deze hebben wij onder andere in het Kisselsbos, Moltbos en langs de Waubacherheideweg geplant. ”

De toestand van de bossen zorgen al enkele jaren voor zorgen in Landgraaf. Door de droogte van de afgelopen jaren en de extreme temperaturen tot soms wel veertig graden is er sprake van een onverwacht hoge sterfte van bomen in de bossen en aan de randen ervan. De problemen zijn gesignaleerd in het Kapellerbos, Kisselsbos, Rimburgerbos, Eikenbos en Hulsbos.

Lees ook: Landgraaf trekt ruim half miljoen uit voor aanpak onveilige bossen

Dat zorgt voor gevaarlijke situaties omdat deze bomen minder stabiel worden. Daarvoor moeten de zieke en gevaarlijke bomen eerst worden gekapt. Die kap is nog niet voorbij, laat Smeets weten. „Onlangs zijn we begonnen met de voorbereidingen van de tweede fase. In verschillende bossen zijn bomen gemarkeerd die we moeten kappen. Door het verwijderen van deze bomen ontstaat er meer licht en ruimte in het bos. De bomen die we willen behouden, krijgen veel meer licht en ruimte.”

Lees ook: SP vindt bomenkap in Landgraaf te gortig en stelt er een zwartboek over samen

De wethouder kan daar zaterdag kritische vragen over verwachten. De bijeenkomst op het voormalige sportterrein van voetbalclub Sylvia start om 11.00 uur

Reactie toevoegen

U bent hier