h

Opvallende en originele move SP-fractie in Provinciale Staten Limburg

30 mei 2021

Opvallende en originele move SP-fractie in Provinciale Staten Limburg

Lees het artikel in De Limburger:

 https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210526_94333602

Hier is de tekst van het artikel:

De Statenfractie van de SP legt zich niet neer bij een rol in de
oppositiebankjes. De SP komt namelijk met een opvallend voorstel waarbij de overige Statenfracties worden uitgenodigd om komende vrijdag met die partij te spreken over de vorming van een sociale coalitie.

 

 

De stap is opmerkelijk omdat op basis van het eindverslag van verkenner Onno Hoes de SP samen met Partij voor de Dieren evenals aan de rechterkant PVV en Forum voor Democratie buitenspel komen te staan bij de vorming van een nieuw provinciebestuur.

Lees ook: PVV, Forum en SP vallen buiten de boot bij vorming nieuw provinciebestuur

Hoes geeft aan dat een te benoemen formateur in gesprek gaat met CDA, VVD, GroenLinks, SVL, PvdA, D66, Lokaal-Limburg en 50PLUS. Volgens Hoes worden de partijen op de flanken door veel partijen als een te instabiele factor gezien. Hoes stelt voor dat een te benoemen formateur in gesprek gaat met CDA, VVD, GroenLinks, Samen voor Limburg, PvdA, D66, Lokaal-Limburg en 50PLUS.

Tijd

De SP geeft richting de Staten aan dat er bij de vorming van een nieuw college nu teveel kostbare tijd verloren dreigt te gaan. „Er is pas op 4 juni een
debat. Om onduidelijke redenen is het debat namelijk met zo’n twee weken vertraagd. Daarbij is de uitkomst van het debat nog allerminst zeker”, geeft fractievoorzitter Marc van Caldenberg van de SP-Statenfractie aan. Van Caldenberg verwijst daarbij ook naar de vraag die er leeft binnen een deel van de Staten over wat een nieuwe bestuurscultuur zou moeten inhouden. Het CDA heeft aangegeven daar duidelijkheid over te willen hebben alvorens een
standpunt in te nemen over deelname aan een bestuur.

De SP zegt met het voorstel te willen voorkomen dat er onnodig kostbare tijd verloren dreigt te gaan bij de vorming van een nieuw provinciebestuur. Burgers,
bedrijven, instellingen en gemeenten zitten volgens de partij te springen om een nieuwe volwaardig college van Gedeputeerde Staten. Tal van zaken, van zorg tot onderwijs, van wonen tot cultuur en van landbouw tot verkeer, blijven volgens Van Caldenberg nu noodgedwongen liggen vanwege de bestuurscrisis
bij de provincie.

Lees ook: Waar moet de provincie nieuwe gedeputeerden vandaan halen nu de vijver om in te vissen een stuk kleiner is? En hoe erg is dat?

Snelheid

Om snelheid te maken bij zowel het vormen van een nieuw college als een andere bestuurscultuur heeft de SP de andere fracties uitgenodigd voor gesprekken op vrijdag. De SP wil kijken of er een sterk sociale en stabiele coalitie gevormd kan worden. Van Caldenberg denkt dat daar wel degelijk aanknopingspunten voor zijn.

Reactie toevoegen

U bent hier