h

Onderzoek

23 mei 2018

Onderzoek

Foto: SP

Lilian Marijnissen

 

De ongelijkheid in ons land is enorm. De rijkste 10% heeft twee derde van al het vermogen in handen. De 90% moet het doen met een derde van dit vermogen. Van alle rijke landen in de wereld, is alleen in de Verenigde Staten, nota bene de bakermat van het rauwe kapitalisme, de rijkdom nog ongelijker verdeeld.

De rijkste 10% heeft het in ons land dus goed voor zichzelf geregeld. In geld en macht. Neem bijvoorbeeld Charlene Heineken. Zij bezit 12,5 miljard euro. Sinds haar geboorte verdiende zij 543.596 euro per dag. Dat is 22.650 euro per uur! Waar sommigen een jaar voor moeten werken, verdient deze mevrouw in 1 uur tijd. 

Deze grove ongelijkheid moeten we aanpakken. Aan welke kant dit kabinet Rutte staat is echter wel duidelijk: aan de kant van de rijkste 10%. Rutte gelooft dat als de rijksten er maar op vooruit gaan, iedereen het beter krijgt. Maar dit klopt niet. Huishoudens gingen er de afgelopen veertig jaar niet of nauwelijks op vooruit. De lonen blijven al jaren achter bij de winsten van bedrijven. En wat doet dit kabinet? Die verlaagt de belasting voor miljonairs en geeft de grote bedrijven miljarden belastingverlaging cadeau.

Van dit kabinet hoeven we de verandering dus niet te verwachten. We zullen het samen af moeten dwingen. Door met de 90% van ons te laten horen en onze toekomst niet aan de rijkste 10% te laten. 

Doet u mee? Ga naar doemee.sp.nl

 

Reactie toevoegen

U bent hier