h

ONWENSELIJKE BELEGGINGEN PENSIOENFONDS ABP IN TIHANGE

23 juni 2017

ONWENSELIJKE BELEGGINGEN PENSIOENFONDS ABP IN TIHANGE

Foto: SP

Waar aan de ene kant met man en macht actie gevoerd wordt en overheden zich uitspreken voor sluiting van de aftandse, overjarige en onveilige kerncentrale Tihange blijken pensioenfondsen juist in de eigenaar te investeren. Volgens de SP kan dit niet en moet dit stoppen. Vandaar dat in Tweede Kamer, Provinciale Staten en vele gemeenten, waaronder dus ook in Landgraaf, vragen zijn gesteld. 

Pensioenfonds ABP heeft 116 miljoen euro aan beleggingen uitstaan in energiebedrijf Engie dat tevens eigenaar is van Tihange. ABP beheert de pensioenen van veel werknemers, waaronder die van de gemeente Landgraaf. Het is bizar dat onder andere ambtenaren van de gemeenten en de provincie Limburg via hun pensioenkapitaal bijdragen aan het openhouden van Tihange, terwijl zij en hun families risico lopen. Dit terwijl de pensioenfondsen in hun ‘code of conduct’, ofwel gedragscode, ook nog eens beweren te staan voor duurzaam- en maatschappelijk verantwoord beleggen.

Vorige week bekend dat er 70 scheurtjes zijn ontdekt in het reactorvat. Door deze gebreken neemt de kans op een kernongeval toe. Zo’n ramp kan er potentieel voor zorgen dat honderdduizenden mensen in de wijde omgeving, waaronder grote delen van Limburg moeten vluchten. Dan hebben we het nog niet eens over de aardbevingbestendigheid van Tihange. Pensioenfondsen kozen er in het verleden voor om niet meer te investeren in de eigenaar van de kerncentrale in Fukushima, Tepco, vanwege de onveiligheid van deze centrale. SP raadslid Irma Koopman: ‘Het wordt tijd dat pensioenfondsen ook stoppen met beleggen in de gevaarlijke kerncentrale Tihange.’

Actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde onder andere met een interview met SP-voorzitter Ron Meyer aandacht aan de beleggingen door pensioenfondsen in Tihange.

De SP voert samen met veel mensen, organisaties, overheden en andere politieke partijen actie voor sluiting van de aftandse, overjarige en onveilige kerncentrale Tihange. Zondag 25 juni doen veel SP'ers mee aan de 90 kilometer lange kettingreactie van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange. Mensen die ook mee willen doen kunnen zich hiervoor nog steeds opgeven.

Bijlage: Artikelvragen Tihange

Reactie toevoegen

U bent hier