h

Interview met René van der Valk (SP) wethouder in Landgraaf

9 februari 2017

Interview met René van der Valk (SP) wethouder in Landgraaf

Foto: SP

René van der Valk (50) is sinds 2016 wethouder voor de SP in Landgraaf, het college in Landgraaf is eind januari gevallen. Hiervoor was hij Manager bij een veiligheidsregio en districtscommandant bij de brandweer. Hij studeerde aan de brandweeracademie, deed de master crisis and desaster management (MCDM) en hoopt zijn opleiding bestuurskunde nog af te ronden.

 

Heb je al een crisis meegemaakt als wethouder?

Nee, het is erg rustig geweest het afgelopen jaar. We hebben wel kleinere incidenten gehad, maar geen crisissen. De meest recente crisis op Pinkpop met een zware storm (2014) (waar ik zelf toeschouwer was) leeft hier in het college en in de gemeente nog wel. Toen was het grootste dilemma waar het college mee kampte was de vraag of pinkpop ontruimd moest worden of niet. Ik denk dat dat een onmogelijke opgave geweest was omdat 60.000 mensen ontruimen een logistieke ramp is. Ik denk dat de organisatie van pinkpop toen heel goed gehandeld heeft. Ik merkte doen wel hoe cruciaal het is om als burger goede informatie te krijgen.

Keek je vanuit je vorige functies anders tegen het locoburgemeesterschap (en de rol die je dan hebt) aan dan nu? 

Ja en nee. Ik vind nog steeds dat je vanuit professioneel oogpunt als bestuurder niet zo veel meer kan en moet doen dan je goed informeren om de juiste besluiten te kunnen nemen. Je hebt op dat moment drie belangrijke rollen: de rol van burgervader en boegbeeld; de rol van bestuurder die besluiten moet nemen en de rol van manager. Die laatste rol kijk ik nu anders tegenaan. Ik zat in een setting met hoogopgeleide professionals waarbij de professionaliteit een beetje doorgeslagen was en er weinig ruimte was voor de vraag ‘wat is er nu eigenlijk aan de hand’. Hierin is niet altijd de juiste ruimte voor de besluiten die een bestuurder moet nemen, dat zie ik nu ik wethouder ben wel anders dan toen.

Wat vind jij de toegevoegde waarde van deze cursus crisismanagement voor wethouders?

Wethouders krijgen steeds vaker met familiedrama`s, schietincidenten, vermissingen en andere heftige zaken te maken, een goede voorbereiding is hierbij heel belangrijk. Deze cursus is ook een stuk bewustwording van het onderdeel loco burgemeester van je functie en de rol die je hierin vervult. Luisteren naar advies is namelijk heel belangrijk, maar je staat als wethouder ook aan de lat en moet op cruciale momenten lastige besluiten nemen. Een crisis kan elke loco overkomen, wees hierop voorbereid.

Wat is de belangrijkste les die jij wethouders vanuit jouw achtergrond zou geven?

Zorg dat je voorbereid bent, doe mee aan trainingen, lees je in of laat je bijscholen. Op het moment dat de crisis daar is, hoef je je veel minder zorgen te maken en ben je veel zekerder van je zaak als je die voorbereiding gehad hebt. Dat maakt de samenwerking met professionals soepeler en maakt dat je je rol echt kunt pakken.

Je zit ook in de post HBO. Zou je dat andere wethouders aanraden?

100% ja! Je krijgt inhoudelijk bijgespijkerd wat er in andere portefeuilles plaats vindt en hebt daarmee veel meer voeling met al die dossiers die in de collegevergadering langskomen. Daarnaast ontmoet je veel ‘lotgenoten’ waar je ervaringen en kennis mee uit kunt wisselen en je bouwt een enorm netwerk op, dat is erg waardevol.

Reactie toevoegen

U bent hier