h

DE WIJK IN

16 oktober 2016

DE WIJK IN

Foto: SP

Op een heerlijke zaterdagmiddag doen wat we het liefste doen! Van deur tot deur, met mensen praten over wat hen bezighoud. Locatie: Het Eikske. Het onderwerp: www.nationaalzorgfonds.nl

De zorg houdt mensen bezig. Dat wordt wel duidelijk uit de bijna 100 mensen die ons wilde ondersteunen. Maar soms zeggen verhalen nog meer dan de aantallen. Hieronder het verhaal dat een mevrouw ons vertelde:

"Ik heb 2x in de week fysiotherapie nodig. Anders kan ik niet functioneren. Daarom betaal ik meer dan 200 euro aan zorgpremie per maand. Hiervoor moet ik me dus bijverzekeren. En dan wordt ook nog niet altijd alles vergoed, als ik iets declareer. Ik betaal dus al heel veel aan de zorg. Niet voor mijn plezier, maar omdat ik dat nodig heb. Daar komt dan het eigen risico nog eens jaarlijks bovenop met die 385 euro."

Als je dit soort verhalen hoort, dan voelt dat oneerlijk. Ziek zijn is geen keuze, maar een toestand waarin je niet hoopt terecht te komen. Op dat moment wil je hulp en goede zorg waarvoor je premie hebt betaald, net als iedereen die niet ziek is. Maar omdat toevallig jij de pech hebt gehad om ziek te worden, mag je nog eens extra in de buidel tasten. Het is alsof ziek zijn zelf al niet erg genoeg is.

Wat we willen is helder. Geen dure reclames meer van verzekeraars om je toch maar vooral bij hun te verzekeren. Geen overstapcircus meer aan het einde van het jaar, waar je kunt kiezen tussen zorgpakketten waar je niks van snapt. Geen boete meer op ziek zijn, wat mensen ervaren als ze het eigen risico moeten betalen.

Reactie toevoegen

U bent hier