h

Geen gedwongen ontslagen thuiszorg Landgraaf

19 november 2014

Geen gedwongen ontslagen thuiszorg Landgraaf

Dinsdag 18 november gaf de gemeente Landgraaf een persbericht uit dat het ingediende plan wasgoedgekeurd en ze extra geld kregen om de bezuinigingen een beetje op te vangen.
Diezelfde avond was er raadsvergadering en SP-raadslid Irma Koopman deed het woord.

"Bij de bespreking van het Sociale Domein vroeg ik wethouder Leunessen naar de inzet om eventuele extra gelden, onder andere de zogenaamde Asscher-gelden. Hij vertelde dat er net binnen de termijn een plan was ingediend, om zo nog aanspraak te kunnen maken op dit geld. Vandaag hoorden we dat het plan is goedgekeurd en we geld toegekend hebben gekregen.

We zijn als SP erg blij met ieder beetje extra geld want daarmee kan Landgraaf toch de substantiële bezuinigingen van dit kabinet een beetje verzachten. Bovendien kunnen we met deze gelden voorkomen dat er gedwongen ontslagen komen bij de Thuiszorg, iets waar de SP de afgelopen jaren vaker vragen over heeft gesteld. We zijn dan ook blij met het ingediende plan.

Het systeem met vouchers kan een oplossing zijn voor mensen die zelf geen hulp in hun omgeving hebben of die er tijdelijk geen beroep op kunnen doen. Met name de mogelijkheid hiermee mantelzorgers soms te kunnen ontzien vinden we zeer waardevol.

Wel moeten we uitkijken dat het vouchersysteem niet de norm wordt voor alle thuiszorg. Het mag niet een glijdende schaal worden voor iedereen die thuishulp nodig heeft. Het Sociaal Wijk Team moet daar zeer voorzichtig mee omgaan.

Verder vragen we ons af of het systeem wel voor iedereen betaalbaar is. Immers het telt niet mee bij de stapeling van Eigen Bijdragen en ongedekte zorgkosten die veel mensen ookal hebben. Nu is 5 euro natuurlijk heel goedkoop voor een heel uur zorg, maar er zijn ook veel mensen waarvoor dat gewoon nog te duur is. Voor de noodzakelijke uren (bv. 3 uur per week) is het maandelijks toch gauw 60 euro.

Zoals we in het hele Sociale Domein proberen te werken met maatwerk, om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen, zou het de SP-fractie een groot plezier doen als de wethouder zou kunnen kijken hoe dit vouchersysteem bereikbaar kan zijn voor iedere zorgbehoevende in onze samenleving. Eventueel door middel van Bijzondere Bijstand of iets dergelijks.

De SP-fractie ziet geen reden het plan af te keuren en dus het geld terug te storten. Onze complimenten aan alle medewerkers voor de wijze waarop dit plan op zeer haastig wijze is ingediend. Zeer goed nieuws voor Landgraaf."

http://limburgtoday.nl/evenementen-overzicht/landgraaf-ontvangt-2-miljoe...

 

Wethouder Leunessen zei toe dat hij zou gaan zoeken naar mogelijkheden om ook van de betaalkracht maatwerk te maken, net zoals bij de bezorgdienst boodschappen.

U bent hier