Thuiszorg en zorgen over banenverlies
Thuiszorg en zorgen over banenverlies
In verband met de bezuinigingen op de thuiszorg en de vele ontslagen thuishulpen in het hele land stelden we alweer vragen.
Geacht College,
In De Telegraaf van 8 augustus stond een artikel over de kaalslag in de thuiszorg. Hier word wederom gesproken dat ook in Parkstad bij Meander 1.000 banen worden geschrapt. Hierover stelden wij u reeds vorig jaar vragen. De voorzitter van de vakbond zegt in het artikel te begrijpen dat wethouders voorzichtig zijn met het inkopen van zorg omdat het een voor hen totaal onbekend terrein is. Begrijpelijk maar tevens zeer zorgwekkend. Onlangs ontving de Landgraafse gemeenteraad eveneens een brief van de vakbond waarin deze zorgen staan omtrent de voorzichtigheid in de WMO. Door deze voorzichtigheid zijn er al heel veel zorginstellingen die massale ontslagen aankondigen was de boodschap.
In uw beantwoording op onze vragen van 21 augustus 2013 zegt u dat Meander toen aangaf dat een ontslaggolf niet te verwachten was, tenzij er nieuwe ‘big-bang’ maatregelen komen. Ook schreef u toen dat de gemeente samen met Meander zou zoeken naar mogelijkheden de werkgelegenheid te behouden, o.a. door het aanbieden van hulp bij het huishouden op de particuliere markt. Het kabinet voert de maatregelen erg snel in en het is moeilijk in te spelen op de vele veranderingen.
Vragen:
- 1.Hoe staat het in Landgraaf er voor met de inkoop van zorg?
- 2.Deelt het College de mening van de vakbonden dat de bezuinigingen van de Rijksoverheid teveel en te snel zijn?
- 3.Is het College bereid de oproep van de bonden aan het Kabinet te ondersteunen dat er een banenplan moet komen door zelf een brief naar het kabinet te sturen?
- 4.In het artikel wordt gesproken dat Meander nog steeds van plan is 1.000 banen te schrappen. In uw brief van verleden jaar was uw verwachting de er geen ontslaggolf zou komen. Is hier iets aan verandert?
- 5.Kunt u een vergelijking geven van de werkgelegenheid in de thuiszorg op het moment dat we vorig jaar de vragen stelden, de verwachtingen toen, het resultaat nu en de nieuwe verwachtingen? Graag ook de niet vernieuwde tijdelijke contracten meenemen.
- 6.Hoe staat het met de te verwachten werkgelegenheid voor al deze mensen? Lukt het om deze mensen te laten doorstromen naar de particuliere markt?
- 7.Kent u de zogenaamde Asscher-gelden? Gaat Landgraaf daar ook aanspraak op proberen te maken?
- 8.Als er door de bezuinigingen op de Wmo veel werknemers in de WW of bijstand terechtkomen, is er dan nog wel sprake van een bezuiniging of nog slechts van een verschuiving van de rekening? Zijn er in dat geval niet alleen maar verliezers: de cliënten, het personeel en de gemeente?
- 9.Verwacht u dat er zich na nog een bezuinigingsronde in 2015 meer problemen zullen voordoen?
- 10.Zijn er signalen bij u bekend dat mensen te weinig thuiszorg hebben gekregen?
- 11.Hoe bereidt Landgraaf de bevolking voor op de zorgtaken die zij zullen moeten gaan overnemen voor familie, vrienden, buren en bekenden?
- 12.Is het mogelijk om het niveau van de thuiszorg in Landgraaf op het huidige peil te handhaven?
Graag beantwoording binnen de daarvoor gestelde termijn.
Irma Koopman, Raadslid SP
P.S.: Op het onderstaande adres treft u het bedoelde artikel uit de Telegraaf:
http://m.telegraaf.nl/overgeld/gezin-zorg/article/22943763/kaalslag-thuiszorg-wordt-nu-zichtbaar