h

De koek moet eerlijker verdeeld

8 maart 2014

De koek moet eerlijker verdeeld

De 85 rijkste mensen bezitten bij elkaar evenveel als de 3,5 miljard armsten ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van liefdadigheidsorganisatie Oxfam. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter.

Jaren geleden had de SP al een actie over de verdeling van de koek. Sinds de crisis is het er niet beter op geworden helaas.

 

KLEINE GROEP RIJKEN GROTE INVLOED

Oxfam schrijft in het rapport dat een beetje economische ongelijkheid wel nodig is om aan te zetten tot groei en vooruitgang, aangezien het degenen die hard werken, talent en ambitie hebben, en degenen die innoveren en ondernemersrisico’s stimuleert. De extreme ongelijkheid die er nu heerst is daarentegen volgens Oxfam juist destructief, omdat honderd duizenden door armoede niet in de gelegenheid zijn hun talent te ontwikkelen, en niet profiteren van hun harde werken. Ongelijkheid heeft een grote impact op de sociale stabiliteit, en op het vertrouwen in de mondialisering van de economie.

Het rapport komt aan de vooravond van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, een bijeenkomst van de internationale zakenwereld en de politiek. Het rapport, genaamd Working for the Few, waarschuwt er ook voor dat het kleine aandeel allerrijksten een relatief grote invloed heeft op politieke besluiten. Uit een enquête in het onderzoek blijkt dat twee derde van de ondervraagden uit verschillende landen in de wereld gelooft dat de rijken te veel invloed hebben over wat er gebeurt in het land. Zorgen hierover waren het grootst in Spanje (acht op de tien had deze mening), gevolgd door Brazilië en Spanje.

OPROEP

Oxfam hoopt dat de aanwezigen in Davos bereid zijn zelf het probleem aan te pakken. Oxfam vraagt de bedrijven niet langer belastingen te ontduiken en politieke vriendendiensten te regelen. Ze vraagt verder onder andere progressieve belastingsystemen, versterking van de minimumsalarissen en rechten van werknemers, en gelijke rechten voor mannen en vrouwen op de werkvloer.

Nederland werkt mee aan het belastingontduiken. Er zijn nergens zoveel brievenbusbedrijven gevestigd als hier. Deze bedrijven hebben hier geen kantoor, geen werk, geen fabriek, maar slechts een postadres. Daardoor betalen ze hier belasting en hoeven dat in het land waar ze het echte geld verdienen niet. Wat ze hier betalen is een schijntje en wat ze elders niet betalen doet die landen de das om.
Ons kabinet vindt dat allemaal prima, maar je mag van Rutte ons land geen belastingparadijs noemen.
 

Bekijk de uitzending van KRO Brandpunt:

http://brandpunt.incontxt.nl/seizoenen/seizoen_2014/afleveringen/16-02-2014/fragmenten/de_wraak_van_de_rijken

 

 

U bent hier