h

Ondernemers Landgraaf

25 februari 2014

Ondernemers Landgraaf

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen presenteerde een aantal jaar geleden het plan Hart voor de Zaak: “Dit plan voor de kleine zelfstandige bevat tientallen voorstellen om ruimte en steun te geven aan deze honderdduizenden bedrijven.” aldus Gesthuizen. De SP stelt onder meer voor om de inkoopmacht van de allergrootste bedrijven te beperken, om een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid op te zetten en om de huurbescherming van kleine ondernemers te verbeteren. Volgens de SP is meer aandacht voor kleine bedrijven hard nodig. Zo’n 95 procent van het bedrijfsleven in Nederland is klein. Vooral in crisistijd blijkt dat hun positie in de markt kwetsbaar is en dat meer steun nodig is. Gesthuizen: “Denk aan de voorbeelden rond inkoopmacht, waarbij grote afnemers als supermarkten de kleinere leveranciers het vel over de neus halen. Betalingstermijnen worden opgerekt naar vier maanden; er wordt eenzijdig tien procent korting over reeds geleverde waar geëist en er wordt gedreigd met het beëindigen van het contract als de kleine ondernemer dat niet pikt.”

Ook in Langraaf hebben ondernemers het niet makkelijk. De concurrentie met grote ketens wordt
steeds moeilijker, zeker nu in vrijwel heel Parkstad zondagsopenstelling is toegestaan.

Ondernemers zijn van levensbelang voor Landgraaf. Het midden- en kleinbedrijf is de grootste werkgever in de stad. En het zijn de kleine ondernemers die de buurten leefbaar en gezellig houden, met kleinschalige horeca, diversiteit aan winkels en open creatieve bedrijven.

De voortdurende werkzaamheden aan wegen en straten in de stad raken de kleine ondernemers vaak het hardst. Ook evenementen hebben grote invloed op het MKB, niet altijd positief!
Ook aan het midden- en kleinbedrijf gaat de crisis niet ongemerkt voorbij. De detailhandel, één van de grootste werkgevers van Nederland, staat onder druk. Kwesties als stijgende lasten, onveiligheid en leegstand hebben een negatief effect en leiden tot verlies van banen en sluitingen. Daar hebben niet alleen winkeliers last van, maar ook de wijken en buurten in de wijde omtrek. Het maken van de juiste keuzes is daarom misschien wel belangrijker dan ooit.
 
De SP springt in de bres voor de kleine ondernemer. Bedrijven die inkomsten mislopen omdat werkzaamheden in de buurt te lang duren, moeten worden gecompenseerd.
Ondernemen moet veel makkelijker gemaakt worden, bijvoorbeeld door één loket in te richten waar starters met al hun (aan-)vragen terecht kunnen. Er komt een loket voor ondernemers die sociale voorwaarden willen invullen, zoals het aannemen van arbeidsgehandicapten.

Het aanbestedingsbeleid moet sterk worden vereenvoudigd.
De afhandeling van vergunningen moet worden gestroomlijnt en waar voorheen ambtenaren aanvragen simpelweg afwijzen wil de SP graag dat ze actief gaan meedenken naar realisatiemogelijkheden van vergunningvragers.

De gemeente geeft het goede voorbeeld en betaald alle facturen binnen 30 dagen.
De SP ziet graag een actief beleid om winkelleegstand te voorkomen, eventueel zelfs omzetgerelateerde huur. Daardoor houden we het winkelaanbod in Landgraaf ook leuk en spannend.
 

 

U bent hier