h

Landelijke én lokaal

20 februari 2014

Landelijke én lokaal

In Landgraaf doen op 19 maart elf partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen de partijen, maar er zijn ook gelijkenissen. En de belangrijkste gelijkenis is dat alle partijen gericht zijn op de lokale politiek van Landgraaf.

Opiniestuk voorzitter SP Landgraaf, Irma Koopman
 

Alle partijen vertegenwoordigen toch alle kernen? Of bedrijven we alleen politiek voor de mensen van wie we stemmen krijgen?

En durven deze partijen voor hun eigen achterban wel een standpunt in te nemen over moeilijke vraagstukken? Lokale partijen vinden het vaak lastig om een standpunt te formuleren, omdat een duidelijke mening geven soms juist averechts werkt.

In de campagne is nu alweer duidelijk te zien dat deze 'lokale' partijen gaan voor de stemmen van de mensen in hun eigen kern. Sterker nog, daar wordt op ingezet. En de stemmen van de kiezers aan de andere kant van het bos? Die zijn voor de andere 'lokale' partij.

Geen onderscheid

Wij, als vertegenwoordigers van een 'landelijke' partij, maken geen onderscheid tussen de drie kernen, omdat we niet direct afhankelijk zijn van kiezers uit één van beide. De SP vertegenwoordigd de belangen van heel Landgraaf, van Rimburg, Ubach over Worms, Nieuwenhagen, Waubach tot Schaesberg en hebben dus ook leden, actieve mensen, in alle kernen om te horen wat er leeft. Eigenlijk is de SP ook een lokale partij, maar met een handig lijntje naar een landelijke organisatie, met een lijntje naar partijgenoten in buurgemeenten, de regio en heel het land.

Den Haag heeft besloten om meer taken bij de gemeenten neer te leggen. Helaas komt er niet al te veel geld mee. Iedereen is het er wel over eens dat we de komende tijd behoorlijk wat flinke dossiers te behandelen krijgen. De taken van een raadslid worden steeds zwaarder. Goede opleiding en begeleiding kunnen daarbij belangrijk zijn. De afdeling van de SP wordt daarbij ondersteund met de expertise van hun partij. In het hele land lopen raadsleden tegen uitdagingen aan en die ervaringen worden intern gedeeld. We hebben er al heel wat cursusdagen op zitten over de Jeugdzorg, de AWBZ, de thuiszorg, de participatiewet en dergelijke. Mocht er weer iets nieuws op ons afkomen dan kunnen we zeer snel en op hoog niveau (Kamerfractie en wetenschappelijk bureau) overleggen wat de opties zijn en het beste voor Landgraaf kiezen. De cursussen gaan trouwens ook straks voor onze raadsleden gewoon door, die volgen dan de scholing "Raad en Daad".

De landelijke partijen hebben duidelijk een kleur, zijn herkenbaar. Ze lopen niet achter hun Tweede Kamerfractie aan, maar handelen vanuit een bepaalde gedachte die herkenbaar is. Ze zijn autonoom om de beslissingen te nemen die voor Landgraaf en de bevolking goed zijn. Het kan zelfs een beslissing zijn die afwijkt van de beslissing van partijgenoten in de buurgemeente. Gewoon omdat het belang van Landgraaf anders kan zijn. Bij lokale partijen is het nogal eens afwachten wat hun standpunt zou kunnen zijn, zeker bij zaken die nog op ons af moeten komen. Dat standpunt kan ook nog wel eens variëren.

Hoe dan ook... We komen allemaal op voor de lokale belangen, de één wat meer voor Schaesbergse, de ander wat meer voor de Waubache en de SP in elk geval voor belangen van de mensen in alle kernen van Landgraaf.

U bent hier