De Buitenring
De Buitenring
De Buitenring Parkstad blijft een terugkerend punt binnen de politiek. De Raad van State in een vonnis op 1 april 2011 als voorlopige voorziening uitgesproken dat het provinciaal inpassingsplan tot nader orde is geschorst. Dit totdat de Raad uitspraak heeft gedaan in de 143 beroepszaken tegen de aanleg van de Buitenring. Alle mensen die die zich tot de RvS hebben gewend zijn ontvankelijk verklaard. De zittingen vinden in september plaats, uitspraak wordt verwacht in december 2011.
Tot die tijd heeft het provinciaal inpassingsplan geen enkele juridische status, en staat het de provincie juridisch gezien niet vrij om de uitvoering van het plan ter hand te nemen. De kans dat delen of het hele plan vernietigd zullen worden is zondermeer mogelijk, gezien het groot aantal advocatenkantoren en de verscheidenheid aan beroepsgronden.
Daar komt nog bij dat de brandweer twee kritische rapporten heeft geschreven. Reden voor de SP om het college een aantal vragen te stellen.
Geacht College,Bij vonnis van 01-04-0211 heeft de Raad van State als voorlopige voorziening uitgesproken dat het Provinciaal Inpassingsplan tot nader order is geschorst en wel totdat de Raad uitspraak heeft gedaan in de 143 beroepszaken tegen de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg. Een uitspraak wordt verwacht in december 2011. Tot op dat moment heeft het provinciaal inpassingsplan geen enkele juridische status.
De SP heeft altijd haar twijfels geuit over de noodzaak van de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg in de huidige vorm. De SP fractie is van mening dat er vanuit Landgraaf geen cent meer naar de aanleg van deze provinciale weg moet gaan. Daarom onze vragen aan het College over de gevolgen van dit schorsingsbesluit van de Raad van State.
Tevens is er een advies van de Brandweer Zuid-Limburg betreffende de gasbuisleidingen ten behoeve van de Buitenring. Hieruit blijkt dat, indien er zich een calamiteit voordoet bij het verleggen van de gasbuizen of bij het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Buitenring, deze niet adequaat door de hulpdiensten bestrijdbaar zijn. Voor Landgraaf betreft het gasleidingen met een druk van 40 Bar bij de Mensheggerweg, en de Ree- en Rotscherweg met doorsnedes van 6 tot 12 inch. De relevantie van deze vragen is groot temeer daar de brandweer de conclusie treft dat niet overal een adequate bluswatervoorziening aanwezig is. Ook hierover enkele vragen.
1 Is het College op de hoogte gebracht van het schorsingsbesluit? Zo ja, door wie?
2 Wat betekent dit besluit voor de gemeente Landgraaf?
3 Heeft de Provincie bij de gemeente Landgraaf al aanvragen gedaan voor vergunningen betreffende voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg?
4 Zo ja, welke en heeft de gemeente al vergunningen afgegeven?
5 Welke gevolgen heeft het schorsingsbesluit voor eventuele al afgegeven vergunningen?
6 Zijn er juridische consequenties te verwachten voor de gemeente Landgraaf als zou blijken dat de Provincie ondanks dit schorsingsbesluit toch verder gaat met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg?
7 Bestaat het risico dat door dit schorsingsbesluit de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg vertraging oploopt en dat de kosten zullen stijgen?
8 Zo ja, blijft de uitspraak van een substantiële meerderheid van de Landgraafse raad dat er geen cent bij mag voor de aanleg van deze provinciale weg, dan de leidraad voor het College in het verdere traject?
9 Is het College op de hoogte van de inhoud van het advies van de Brandweer Zuid-Limburg ( brief van 1 maart 2011 aan Provincie Limburg) ten aanzien van de risico’s bij het verleggen van de gasbuizen?
10 Zo ja, wat is de reactie van het College hierop?
11 Wat is de mening van het College ten aanzien van de conclusie in het advies van de Brandweer Zuid-Limburg over de risico’s met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen en de onmogelijkheid om een calamiteit adequaat te bestrijden?
12 Welke stappen kan/zal het College met betrekking tot deze conclusies zetten?
13 Uitgaande van de noodzaak voor aanvullende blusvoorzieningen, wie gaat dit realiseren en wie gaat de kosten voor primaire en secundaire bluswatervoorzieningen nabij de 1kW/m3 contour betalen?
14 Welke aanvullende eisen gaat het college stellen ten aanzien van bouwvoorzieningen en wie gaat hiervoor de kosten betalen?
15 hoe gaat u de andere adviezen van de brandweer ten aanzien van ruimtelijke ordening (grondroering, minimale bebouwing, minimaliseren personendichtheid en wegstructuur) implementeren en wie draagt hiervoor de kosten
16 Hoe gaat u de extra risico’s communiceren naar de burgers die binnen de 1kW/m3Bij voorbaat dank voor uw beantwoording
Namens de SP Fractie
Ben Rewinkel