h

Raadsvergadering; gemeente houdt zich niet aan wettelijke termijnen.

8 juli 2011

Raadsvergadering; gemeente houdt zich niet aan wettelijke termijnen.

Landgraaf kent een jarenlange traditie in het niet op tijd afhandelen van bezwaarschriften. In het afgelopen jaar waren 37 % van de bezwaarschriften niet binnen de wettelijke termijnen afgehandeld. Het ambitieuze doel van meer dan 70% binnen de 18 weken is niet gehaald. En dan is die 18 weken ook nog eens inclusief een verlenging van 6 weken. Wel gebied de eerlijkheid te zeggen dat er in de loop der jaren een kleine verbetering is.

De SP heeft, met mede ondertekening van het CDA, een motie ingediend die moet aansporen op dit gebied eindelijk eens forse verbeteringen te realiseren. De motie is verworpen door alle aanwezige partijen met uitzondering uiteraard van de SP en het CDA.

Het is onbegrijpelijk dat met een stemverhouding van 17 tegen 5 deze motie niet aangenomen is. Feitelijk komt het er op neer dat de meerderheid van de gemeenteraad akkoord gaat met overschrijding van de wettelijke regels.

Fractievoorzitter Ben Rewinkel reageert: "Als burgers, verenigingen of bedrijven voorgeschreven termijnen niet halen dan wordt hun aanvraag of bezwaar “niet ontvankelijk” verklaard. Zij moeten wel alles op tijd inleveren. Voor hen geldt dat inwinnen van adviezen en dergelijke géén excuus is"

Onze motie:


MOTIE

De Raad van de gemeente Landgraaf in vergadering bijeen op 7 juli 2011 2011,

Constaterende,
• Dat het college nog steeds niet in staat is gebleken een groot deel van de bezwaarschriften binnen de wettelijke termijn af te handelen.
• Dat de verbeteringen op dit punt slechts heel langzaam gaan
• Dat het ambitieniveau van meer dan 70% veel te laag is
• Dat bij de overschrijding uitgegaan wordt van 18 weken terwijl dit 12 weken zou moeten zijn waarbij een verlenging van 6 weken mogelijk is

Overwegende,
• Dat burgers, verenigingen en bedrijven zich strikt aan de wettelijke termijnen moeten houden
• Dat de Algemene Wet Bestuursrecht in Landgraaf niet het beoogde doelt haalt
• Dat overschrijding van de termijnen vanwege het inwinnen van adviezen ed. wel te begrijpen is maar geen opschortende werking heeft
• Dat het afhandelen van bezwaarschriften binnen de wettelijke termijn een aanpassing in de ambtelijke organisatie kan betekenen en dat dit een bevoegdheid c.q. taak van het college is

Verzoekt het College,
• Het ambitieniveau zo voor de begroting 2012 ten aanzien van de afhandeling van bezwaarschriften binnen de termijn van 12 weken bij te stellen naar meer dan 80%
• Het ambitieniveau voor de begroting 2012 ten aanzien van de afhandeling van bezwaarschriften na een verlenging van 6 weken bij te stellen naar meer dan 95%.
• De gemeenteraad middels een kwartaalrapportage, ingaande het derde kwartaal 2011, te informeren over de vorderingen op dit punt en hierbij een onderscheidt te maken in de termijn en 12 weken en de verlenging van 6 weken.

SP CDA

U bent hier