h

De wereld op zijn kop

13 juli 2011

De wereld op zijn kop


Afgelopen donderdag was het verantwoordingsdebat in de gemeenteraad over 2010. Geheel onverwacht stemden de coalitiepartijen GBBL en VVD tegen. Hierdoor kon het college nog maar op de steun van een nipte meerderheid (12-10) in de raad rekenen. Met de steun van de gehele oppositie was er bij de gemeenteraad net voldoende vertrouwen in het college aanwezig. Coalitiepartijen spraken het vertrouwen niet uit, de oppositiepartijen wel. Begrijpt u het, De wereld op zijn kop!

In het verantwoordingsdebat legt het college van Burgemeester en Wethouders verantwoording af over het jaarverslag van en de jaarrekening van 2010. Hierbij is de belangrijkste vraag of Landgraaf en haar inwoners waar voor hun belastinggeld hebben gekregen. Heeft het college voldoende gepresteerd in 2010 om nog op de steun van de gemeenteraad te kunnen rekenen? Het is het moment in het jaar voor de Landgraafse politiek om de balans op te maken.

Ook de SP maakte de balans op. De SP gaat er altijd vanuit dat een college in beginsel het vertrouwen geniet en wordt beoordeelt op haar prestaties. Met de hakken over de sloot een voldoende voor het college was het oordeel. Van de door de raad gestelde doelen in de begroting werden er net iets meer de helft door het college gehaald. Niet iets om trots op te zijn, maar ook geen dramatisch resultaat in onzekere economische omstandigheden. Wel verwacht de SP voor 2011 dat er verbetering te zien is.

Naast de SP spraken ook coalitiepartij PvdA en de andere oppositiepartijen (CDA, TON, Teheux en Huth) hun vertrouwen uit in het college en de geleverde prestaties. Coalitiepartijen GBBL en VVD deden dit niet. Dit tot grote verbazing van alle andere aanwezigen. Het GBBL gaf hiervoor de verklaring dat zij het niet eens waren met een van de aanbevelingen van de commissie jaarrekening. De SP vindt dit een merkwaardige verklaring omdat de commissie jaarrekening de raad van advies dient over wat te doen met het geld dat er over of eventueel tekort is. Dit advies staat los van de door het college geleverde prestaties. De VVD gaf geen stemverklaring.

Het was voor de oppositiepartijen nu een makkelijk moment geweest om het college in grote problemen te brengen door ook tegen de verantwoording te stemmen. De oppositie is het immers lang niet altijd eens met het beleid van dit college en dus is steun ook niet vanzelfsprekend. De SP is blij dat de oppositiepartijen in dit debat gezamenlijk hebben getoond op constructieve wijze oppositie te voeren.

U bent hier