h

voormalige alfahulpen door Meander op straat gezet

7 juni 2011

voormalige alfahulpen door Meander op straat gezet


Het woord ‘zorg’ kent meerdere betekenissen. Meestal in de betekenis van zorgvuldigheid, aandacht; zorgzaamheid of liefderijke bezorgdheid. Maar soms kennen we het ook in de betekenis van ‘kommer en kwel’. Dat is precies wat nu aan de hand is. Tientallen voormalige alfahulpen die in het kader van een goed sociaal beleid van de diverse gemeentes in loondienst bij Meander kwamen, krijgen nu, zonder fatsoenlijke reden hun contact niet meer verlengd. Zij worden na anderhalf jaar zonder pardon, zonder gesprek, maar met een brief in het postvakje, aan de kant gezet.

Reden voor de SP om het college hierover vragen te stellen. Zeker omdat de gemeente Landgraaf mede verantwoordelijk is voor de overstap van de voormalige alfahulpen naar een contract met Meander.


Geacht College

Eind 2009 heeft de gemeente Landgraaf in de Harmoniezaal aan het SUN-plein een bijeenkomst georganiseerd voor alfahulpen en hun cliënten. Als uitkomst van besprekingen bij de aanbesteding van de Wmo is er een beleid gevoerd om zoveel mogelijk alfahulpen in loondienst te nemen (lees goed sociaal beleid) en anders de cliënten om te zetten naar een persoonsgebonden budget (PGB) zodat ze toch op deze manier dezelfde hulpen zouden blijven behouden.

Van het gezamenlijk initiatief van Parkstad gemeenten en Meander hebben bijna 400 alfahulpen, waaronder tientallen uit Landgraaf, gebruik gemaakt. Nu blijkt dat bij Meander ongeveer 50 voormalige alfahulpen binnenkort worden ontslagen, althans, hun contract niet meer wordt verlengd. Naar onze informatie betreft het enkele tientallen alfahulpen uit Landgraaf.

Deze handelswijze van Meander is in tegenspraak met de toezeggingen die eind 2009 aan deze alfahulpen én hun cliënten zijn gedaan. Ook voelen deze voormalige alfahulpen zich op de wijze waarop een en ander gebeurd, een brief in het postvakje, geen gesprek, aanspreektoon in de brief etc., geschoffeerd.

Een van de medewerkers die ik gesproken heb, heeft nooit op- dan wel aanmerkingen op de kwaliteit van haar werk gehad, niet van de cliënten en niet van Meander. Haar ziekteverzuim is nihil.

Op grond van bovenstaande hebben wij enkele vragen:
• Heeft het college weet van het ontslag van tientallen Landgraafse oud-alfamedewerkers door Meander?
• Bent u op de hoogte van de toezeggingen die deze medewerksters zijn gedaan in de door u georganiseerde bijeenkomst eind 2009.
• Bent u door Meander over dit grootschalige ontslag geïnformeerd.
• Strookt dit ontslag met de eerder overeengekomen intenties van het Wmo-beleid.
• Hoe ziet u de rol van de gemeente Landgraaf in het kader van de zorg voor de cliënten die nu, tegen de afspraken in, met andere hulpverleners geconfronteerd worden.
• Hoe ziet u de rol van de gemeente Landgraaf in het kader van de zorg voor de voormalige alfahulpen die nu in een uitkering gaan komen maar gezien hun vaak kleine arbeidscontracten (lees geen vervolguitkering) een substantieel inkomensverlies gaan lijden.

Kortom, de SP fractie had graag van u vernomen wat u in dezen gaat doen.

U bent hier