h

SP zet vraagtekens bij locatie nieuwe school

30 juni 2011

SP zet vraagtekens bij locatie nieuwe school

De SP Landgraaf heeft een brief met vragen aan het college van B&W gestuurd om opheldering te vragen over het besluit een nieuwe brede school te realiseren aan de Pastoor Schattenstraat. Reden hiervoor is dat er nog veel zaken onduidelijk zijn aan het plan waaronder de keuze voor deze locatie, het parkeren en de wijze van financiering. Diverse buurtbewoners en ouders hebben hierover hun zorgen aan de SP kenbaar gemaakt.

De samenvoeging van de basisschool Schaesberg en de basisschool Gravenrode zit al enige jaren in de planning, en is daarom ook geen verrassing voor de SP Landgraaf. Wat wel als een verrassing komt is de keuze van deze locatie omdat deze in een eerder stadium niet geschikt werd geacht.


Geacht College,

Middels uw brief van 14 juni j.l. aan de raad maakte u bekend, dat u en Movare samen voornemens zijn om op de locatie Pastoor Schattenstraat een brede school te gaan realiseren. De samenvoeging van de basisschool Schaesberg en de basisschool Gravenrode zit al enige jaren in de planning, en is daarom ook geen verrassing voor de SP Landgraaf. Wat wel als een verrassing komt is de keuze van deze locatie omdat deze in een eerder stadium niet geschikt werd geacht.

Dit is voor de SP reden u de volgende vragen te stellen:

- Welke locaties voor huisvesting van de brede school heeft het college onderzocht?
- Wat waren de voor- en nadelen van de diverse locaties?
- Welke nieuwe factoren zijn er die de locatie Pastoor Schattenstraat nu wel geschikt maken als locatie voor de de vestiging van een brede school, ten opzichte van de afgelopen jaren waarin dit steeds niet mogelijk bleek?
- Welke overwegingen hebben voor het college en Movare de doorslag gegeven om de locatie Pastoor Schattenstraat te verkiezen boven de andere locaties?

De brede school is een netwerk van onderwijs, welzijn en zorg voor kinderen en hun ouders. Een netwerk bestaande uit de school en andere voorzieningen (zorginstellingen, cultuur, sport en bijvoorbeeld politie), met als doel de actieve deelname van kinderen aan de samenleving te bevorderen, kinderen een goede “dagindeling”, te bieden, mogelijke achterstanden van kinderen weg te nemen en hun sociale competentie te vergroten.

 In welke mate voldoet het huidige plan aan deze doelstelling?
 Waaruit gaat het netwerk van onderwijs, welzijn en zorg voor kinderen en hun ouders in deze situatie bestaan?

Voor het succes van “de brede school” is de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van de diverse secundaire voorzieningen van een groot belang. In uw brief geeft u aan dat er voldoende mogelijkheden zijn om tijdens haal- en brengmomenten van de schoolkinderen de verkeersveiligheid te kunnen waarborgen. Daarentegen moet het onderzoek naar de parkeersituatie nog worden uitgevoerd. Ook hierover heeft de SP diverse vragen:

 Bent u bereid het verkeersonderzoek aan de raad ter beschikking te stellen?
 Wat is de waarde van het verkeersonderzoek als hierin de gegevens over parkeren onvolledig in zijn?
 Door de aantrekkingskracht van de secundaire voorzieningen zal ook het aantal verkeersbewegingen en de parkeerdruk buiten de reguliere haal- en brengmomenten toenemen. Kunt u aangeven wat hierover de reactie van betrokken buurtbewoners en toekomstige gebruikers is op het door u genomen besluit?

Aangezien u dit besluit niet eerst met de raad heeft overlegd en daar in uw brief ook bijna geen melding over wordt gemaakt zitten wij ook met vragen over hoe de nieuwbouw zal worden bekostigd.

 Welke financiële bijdrage levert de gemeente Landgraaf aan de nieuwbouw en welk deel neemt Movare voor haar rekening?
 Wordt de volledige bijdrage van de gemeente Landgraaf gefinancierd uit de rijksgelden voor de zogeheten Krimpmaatstaf c.q. de reserve Transformatie of is het denkbaar dat ook nog additionele middelen nodig zijn?
 Hoe verhoudt deze investering zich met de door de raad gestelde prioriteiten in het richtingendebat van 2010 en 2011?
 Wat betekent de clustering van scholen en voorzieningen voor de kosten die zijn gemoeid met exploitatie en onderhoud?

In afwachting van uw beantwoording verblijven wij,

Namens de SP Landgraaf,
Ben Rewinkel en Marc van Caldenberg

U bent hier