h

Dreigende sluiting Brandenberg (Charlemagne College)

30 mei 2011

Dreigende sluiting Brandenberg (Charlemagne College)

Verleden week donderdag was tijdens de raadsvergadering een nieuw punt aan de agenda toegevoegd. Een analyse onzerzijds: Het initiatiefvoorstel van raadslid vd Burgt (GBBL), dat meer leek op een motie, waarin aan de burgemeester en wethouders wordt gevraagd een gezamenlijk standpunt van de raad over te brengen aan de onderwijsstichting SVOPL en al het mogelijke in het werk te stellen om het VBMO in Landgraaf te behouden, is sympathiek.
Vooraf aan de raadsvergadering was er een demonstratie voor het Raadhuis dat deze vraag ondersteunde. Het was een vraag c.q. opdracht aan het college waar geen enkele politieke partij tegen kan zijn. Toch zijn er best wel enkele kanttekeningen te plaatsen.

Het was GBBL wethouder Erkens die namens Landgraaf gevraagd werd met de onderwijswethouders van Kerkrade en Heerlen een voorstel te doen aan het bestuur van SVOPL. Het bestuur van deze onderwijsstichting had kennelijk al eerder bepaald dat er minimaal één VMBO school dicht zou moeten. Wethouder Erkens heeft zijn best gedaan, zonder twijfel, maar heeft het ondanks goede argumenten niet gehaald ten opzichte van zijn collega’s wethouders uit Kerkrade en Heerlen.

Met het organiseren van een protestbijeenkomst op het moment dat al alle kaarten geschud lijken neemt het GBBL een grote verantwoordelijkheid op zich. Zeker als leerlingen, ouders, docenten en ander personeel mogelijk teleurgesteld worden. Dat het GBBL op dit punt niet heeft samengewerkt met de andere politieke partijen is moeilijk te begrijpen en maakt hun verantwoordelijkheid alleen maar groter.

Ook fractievoorzitter Ben Rewinkel van de SP uitte in de raadsvergadering vraagtekens bij de dreigende sluiting van locatie Brandenberg en dus het VMBO onderwijs in Landegraaf. “Als SP zijn we van mening dat ook kleinere scholen zonder problemen bestaansrecht kunnen hebben. Dit argument hebben we de ander partijen helaas niet gehoord”.

Dat het GBBL op dit moment met deze acties komt, zou een ondersteuning voor wethouder Erkens kunnen zijn. Voor de wethouders lijkt de race echter al gelopen, het bestuur van het SVOPL is nu aan zet. We hopen dat de protestactie en het besluit nog zoden aan de dijk kan zetten. Anderzijds kan het ook zijn dat door deze acties, op dit moment, het bestuur van SVOPL door Landgraaf geïrriteerd raakt. We lopen dan het risico dat we als Landgraaf door deze acties door wethouder Erkens in de ene voet geschoten te worden en door het GBBL in de andere.

U bent hier