h

Sociale werkvoorziening in gevaar

29 april 2011

Sociale werkvoorziening in gevaar

Door het aanscherpen van de toelatingscriteria zijn er nog maar weinig, nieuwe instromers, in de sociale werkplaatsen. "Je staat jaren op de wachtlijst en maakt geen enkele kans op de regulier arbeidsmarkt." Aldus SP Statenlid Math Voncken. “Keer op keer wordt het moeilijker gemaakt om mensen met een beperking een perspectief op, betaalde, arbeid te gunnen. Keer op keer wordt er juist bij de zwakste van de samenleving het geld weg gehaald c.q. bezuinigd. Als de bezuinigen van de overheid op de sociale werkvoorziening doorgaan betekent dit voor circa 4000 mensen geen werk meer en de bijstand in.”

Het kabinet wil dat mensen uitstromen naar een reguliere baan. “Maar uit ervaring weet ik dat er vaak trajecten zijn uitgezet om mensen met een beperking te laten uitstromen. Maar in veel gevallen lukte dit niet, mensen kwamen uiteindelijk weer terug bij de SW. Teleurgesteld, deuk in hun zelfvertrouwen of inmiddels ziek geworden omdat ze de druk van een reguliere baan niet aankonden en de SW kon het weer opknappen.” Aldus Math Voncken.

Voncken noemt de kabinetsplannen om fors op de sociale werkvoorziening te bezuinigingen ‘ ‘asociaal’.

“Als deze mensen zonder werk thuis zitten zal ongetwijfeld een grote groep terug vallen op meer zorg en/of opvang. Het geld dat er eventueel gespaard gaat worden op de sociale werkvoorziening zal ruim weer toegevoegd moeten worden in de bijstand of de zorg. Wat bijvoorbeeld ook nog te denken aan vereenzaming of schuldhulpverlening waar nogal wat SW'ers in het verleden mee te maken hadden.”

Op vele plaatsen in Limburg wordt actie gevoerd door middel van enquêtes en flyeren.
Landelijk is de actie “Armoede werkt niet”en ook de SP Statenfractie zal zich tegen hier fel tegen verzetten en steun bieden waar nodig.

U bent hier