h

Bezuinigingen DGD

27 april 2011

Bezuinigingen DGD


Dinsdagavond kregen we als gemeenteraad in een RaadsInformatieAvond (RIA) een presentatie van Fons Bovens, directeur GGD, over de bezuinigingen en de effecten daarvan voor de taken van de gemeente Landgraaf. De GGD had vier scenario’s beschreven. Een scenario met een bezuiniging van 6%, een van 11%, en bezuinigingen van 14% en 20%.

Bij alle opties was er een bezuiniging ingeboekt van een half miljoen met de verkoop van de panden in Geleen en Heerlen. Deze worden vervolgens van de koper gehuurd. Ook wordt in alle scenario’s € 400.000 bezuinigd op allerhande algemene zaken. Alle bezuinigingen werden in een zeer algemeen perspectief weergegeven. Maar de effecten konden niet “hard” gemaakt worden.

Het is de GGD niet gelukt om hard te maken in hoeverre het niet loont om niet op preventie te bezuinigen. Gevolgen zijn duidelijk. In Landgraaf wordt stevig bezuinigd op de preventieve jeugdgezondheidszorg. Als SP hebben we er voor gepleit om de resultaten en effecten van deze bezuinigingen helder te maken.

Ook niet geheel duidelijk is hoe de verschillende bezuinigings scenario´s uitwerken ten opzichte van de verschillende bevolkingsgroepen. Onze indruk is dat vooral de mensen die er al slecht voorstaan onevenredig getroffen zullen worden.
DE SP is groot voorstander van gezondheidscentra in buurten en wijken. Wij hebben ervoor gepleit hierop meer in te zetten, ook als DGD.

In de discussies werd duidelijk dat er geen meerderheid te vinden is voor een bezuiniging van 20% op de GGD. Vraag is wat dan. Als SP hebben we er een pleit voor gehouden om in eerste instantie minimaal te bezuinigen en vervolgens te evalueren op de effecten.

U bent hier