h

Uitslag verkiezingen Provinciale Staten

10 maart 2011

Uitslag verkiezingen Provinciale Staten

De verkiezingen voor Provinciale Staten hebben een uitslag gegeven die vraagt om kritisch te bekijken en te evalueren. Een goed punt om te vergelijken zijn de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni verleden jaar. Tussendoor zijn nog wel de gemeenteraadsverkiezingen geweest maar dat geeft in Landgraaf een vertekend beeld vanwege de sterke positie van plaatselijke partijen. Daarbij is de verkiezing voor Provinciale Staten deze keer gedomineerd door landelijke thema’s.

Bij de verkiezingen van de Tweede Kamer verkiezingen in 2010 haalde de SP Landgraaf 15.93 % van de stemmen. De SP was hiermee de tweede partij in Landgraaf. De PVV was de eerste en haalde toen 33.53 % van de stemmen.
De situatie nu is dat de PVV nog steeds de grootste partij in Landgraaf is, maar wel is teruggevallen van 33.93% naar 23.97%. Een verlies van bijna 10%.

De SP heeft in Landgraaf ook verlies geleden. Ons verlies is precies 1%. Dit betekent dat in Landgraaf nog steeds 1 op de 6.5 stemmers de voorkeur geeft aan de SP. Ga je dit doortrekken, dan zouden we in de Staten 7 zetels hebben en in de Tweede Kamer zelfs 23 zetels.

We mogen dus concluderen dat de SP in Landgraaf een stabiele partij is die veel mensen blijft aanspreken.

Landgraaf had nog nooit zoveel mensen op de kieslijst voor Provinciale Staten staan als nu. In totaal 16 personen. CDA 3, SP 1, VVD 2, GroenLinks 2, PNL 5, ChristenUnie 3.

Van al deze Landgraafse kandidaten had SP-er Ben Rewinkel met 1102 stemmen veruit de meeste voorkeurstemmen. De Landgraafse kandidaat op de tweede plaats van voorkeurstemmen haalde 703 stemmen. Opvallend is ook dat in Land-graaf, op de lijsttrekker van de PVV na, Ben Rewinkel meer stemmen had dan alle andere lijsttrekkers. Gezien de concurrentie met 15 andere kandidaten een bijzondere blijk van waardering door de kiezer.

U bent hier