h

opwaardering van "de landgraaf"

26 maart 2011

opwaardering van "de landgraaf"

de landgraafMaart 2007 presenteerden Paul Arends (PvdA) en Ben Rewinkel (SP) tijdens een RaadsInformatieAvond hun plannen voor herstel en opwaardering van De Landgraaf. Ambtelijke raderen draaien traag, de initiatiefnemers worden niet meer genoemd, maar het project blijft wel doorgaan.

Op 27 november 2010 konden de burgers van Landgraaf deelnemen aan een wandeling om en nabij de landgraaf, bij het Vlekkenkamp. Aan dit verdedigingswerk dankt Landgraaf zijn naam. De Landgraaf ligt 3 kilometer binnen onze gemeente en loopt verder over de Brunssummerheide tot aan Gangelt. De totale lengte is 10 kilometer.

De gemeente Landgraaf heeft voor de 1e trance geld beschikbaar gesteld. Tijdens de wandeling werd uitgelegd wat men met het geld van de 1e trance wilde gaan doen. De wallen zijn door de eeuwen heen verwilderd net als het bos. De Amerikaanse eik is hier met veel te grote aantallen vertegen-woordigd. Ook de erosie laat hier zijn sporen na. Men wil in eerste instantie vooral het bos uitdunnen en ook zieke en dode bomen verwijderen, gaten vullen in de gracht en veel begroeiing in de gracht weghalen.

beeld de wachterVandaag was de tweede wandeling. Nu konden wij zien dat er veel werk verricht is. Het bos is flink uitgedund, gaten zijn gevuld met gele zand en stenen. Van één boom is een kunstwerk gemaakt, een wachter die het bos moet bewaken. Er is ook een trap gemaakt maar die komt nog niet tot zijn recht omdat er nog struiken omheen gepland moeten worden. Doordat de begroeiing in een deel van de gracht is verwijderd, kun je er nu doorheen lopen.

Ook is het dringend nodig dat er voor de omwonenden voorlichting gegeven wordt over dit monument. Op één plek was een bewoner een stuk aan het afgraven om er een nieuwe afrasting te zetten. Ook de bebouwing vna de Bousberg is wel erg dicht tegen de landgraaf gepland.

Nu is het wachten op de 2e trance. In de 2e trance wil men o.a. een deel van de gracht nabij de Sigrano weer realiseren. Het kadaster moet de grenzen van de landerijen bepalen en er moet grond worden aangekocht of gepacht. Voordat er met de 2e trance begonnen kan worden moet er eerst geld door de gemeente beschikbaar gesteld worden.

U bent hier