h

SP brengt werkbezoek aan Relim en Licom Groen.

25 november 2010

SP brengt werkbezoek aan Relim en Licom Groen.

Op 25 november heeft de SP een werkbezoek gebracht aan WSW-bedrijven Relim (het de voormalige D'r Sjtiel) en Licom Groen. Doel van het bezoek was om kennis te maken met deze organisaties, de mensen en het werk wat ze doen. Daarnaast is er natuurlijk ook uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkelingen in de sociale werkvoorziening en bij de plannen van het kabinet Rutte. Hieronder volgt een verslag van het werkbezoek aan Relim.

Om half 11 worden wij ontvangen Co Huygen, manager Trajecten bij Relim. Onder het genot van een kop koffie of thee vertelt Ko met hart en ziel over de werkwijze en de mensen die werken bij Relim. Hij geeft aan dat Relim een rehabiliatiebedrijf is, waar mensen werken die op dit moment niet op de normale arbeidsmarkt terecht kunnen. De oorzaak hiervoor ligt in de privesfeer. Mensen met psychische en/of psychosociale problematiek, verslaafden en daklozen van jong tot oud kunnen wel bij Relim terecht.

Huygen: “ Ieder mens wil eigenlijk hetzelfde in zijn leven. En dat is huisje, boompje, beestje. De mens is voor ons het belangrijkste.” Hiermee wilde hij aangeven dat bij het bedrijf de deur open staat voor iedereen, ongeacht de achtergrond. Vaak zijn deze mensen keer op keer afgeschreven en de motivatie volledig kwijt. “Wij proberen ze een vak te leren en hierdoor het gevoel van eigenwaarde bij deze mensen weer terug te laten komen. Als het geloof in eigen kunnen terug is, zie je deze mensen ongelofelijk groeien”

Vervolgens kregen we een rondleiding en zijn we een kijkje gaan nemen op de timmerafdeling. Hier zit juist een ploeg mensen samen aan tafel in de werkbespreking. We mogen hieraan deelnemen en hebben de mensen vragen kunnen stellen. Veel van de mensen had het heel erg naar hun zin op de werkplek. Als reden hiervoor noemden ze dat ze geen werkdruk ervaarden bij Relim, ze konden hun werk met plezier doen. Dit was wel anders toen ze nog in het reguliere bedrijfsleven werkte. “Daar vroeg de baas nooit hoe het met me ging, hij vroeg alleen maar waarom ik mijn productie niet had gehaald.”

Vol trots nodigde ze ons uit om keer mee te komen draaien. Dan konden we zien waaraan ze aan het werken waren. Op voorwaarde dat we andere kleren mochten aantrekken hebben we ze toegezegd hiervoor een afspraak te maken.

U bent hier