h

Nieuwe leden dag

22 november 2010

Nieuwe leden dag

Sinds een aantal jaren organiseert de SP voor nieuwe leden een nieuwe-leden-dag in de gebouwen van de Tweede Kamer. Leden van de SP fractie in de Tweede Kamer, fractieassistenten en administratief personeel leggen de nieuwe leden dan in de watten met een gevarieerd programma. Hieronder het verslag van José en Lambert.

Omdat mijn man Lambert dit jaar lid is geworden van de SP konden wij naar de nieuwe ledendag in de Tweede Kamer der Staten-Generaal toe.
Om 09.10 uur kwamen we aan in Den Haag centaal station. Hier werden we in de hal al opgewacht door 2 Kamerleden. Tegen 09.20 uur bracht Harrie van Bommel ons naar de gebouwen van de Tweede Kamer toe.

500 Nieuwe SP leden waren welkom op deze dag. Na goed gecheckt te zijn stond er koffie, thee en iets lekkers klaar in de Statenpassage. We hebben meteen een mooie foto van ons laten maken. Het SP huisorkest Spic’nSpan zorgde voor leuke muziek in de Statenpassage.

Om 11.00 uur opende Jan Marijnissen de dag met een toespraak. Om 11.20 uur gingen we met de groep mensen met een roze kaart op pad door de gebouwen.

Als eerste kwamen we in de Plenaire Zaal waar de Tweede Kamer vergadert.
Wij mochten op de stoelen gaan zitten waar normaal de leden van de Tweede Kamer zitten.
Harrie van Bommel gaf hier uitleg over de gang van zaken hier.
Ook gaf iemand uitleg over de inrichting van de Zaal.

Dan terug naar de Statenpassage waar veel belangrijke hoofden verzameld zijn. De Passage zou eigenlijk open blijven voor winkelend publiek, maar dat kan in deze roerige tijd niet meer. Mooie kunstwerken hier.

We gaan verder met onze rondgang en komen in de Oude Zaal. Deze zaal deed vroeger dienst als balzaal in de tijd dat er nog een stadhouder was. Nu is het helemaal gerestaureerd en ligt er een heel modern kleed met alles gekleurde vlakken op de grond. Er hangen twee grote lampen die op een dobbelsteen lijken.

De zaal ernaast is de Rooksalon. Hier werden vroeger de belangrijke politieke besluiten genomen. Deze salon kijkt uit op het Binnenhof waar vroeger Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd in opdracht van stadhouder Maurits.

Ons laatste bezoek brengen we aan de Handelingenkamer. Hier zijn alle verslagen van de vergaderingen van de Tweede Kamer te vinden. Ingebonden als boeken sinds 1814. Het is een kamer naar Chinees voorbeeld. De balustrades en wenteltrap komen uit Engeland en zijn van smeedijzer. Het dak is van prachtig glas. We 4 etages hoog staan de boeken hier in het rond opgeslagen. Het lijkt wel een kamer uit een Harrie Potter film. Deze kamer maakt een enorme indruk op de meeste mensen.

Hierna gaan we weer door de gangen, die soms heel oud en soms heel modern zijn. We verlaten het beschermde gebied en krijgen onze lunch in de Statenpassage. Ondertussen spelen de Règâhs gezellige livemuziek met een Haags karakter.

Tussen 13.00 en 13.45 uur is er ook nog gelegenheid om een boek te laten signeren bij Jan Marijnissen. Om 14.00 uur gaan wij naar de Troelstra zaal waar diverse Tweede Kamer leden komen spreken over hun werkzaamheden in de Kamer.

Om 15.15 uur zijn wij weer terug in de Statenpassage waar gezorgd is voor een hapje en een drankje. Tegen 15.40 uur komt Emiel Roemer een toespraak doen. Doordat wij op huis aan moeten missen we het optreden van Bob Fosko die de dag afsluit.

Bij de uitgang ontvangen we nog een tas met versnaperingen voor de lange terugreis en een fotoboek over Emiel Roemer’s zesweekse campagne vóór 9 juni 2010.

We hebben een hele mooie en vooral leerzame dag gehad.
José en Lambert Ernste, Landgraaf

<"klik hier voor foto impressie">

U bent hier