h

Begroting 2011: “College kiest voor asfalt, niet voor mensen”

11 november 2010

Begroting 2011: “College kiest voor asfalt, niet voor mensen”

De SP heeft de begroting van dit college afgewezen. Tijdens de begrotingsbehandeling op 10 november werden de keuzes van de nieuwe coalitie van GBBL, PVDA en VVD pijnlijk duidelijk. SP-fractievoorzitter Ben Rewinkel: “Dit college verkiest het aanleggen van wegen boven het welzijn van de inwoners van Landgraaf.” De aanleg van de buitenring in de huidige vorm is belangrijker dan investeren in zwembad In de Bende. Ook de Randweg Abdissenbosch verkiest dit college boven een fatsoenlijke bibliotheek, goede huisvesting voor de vrijwilligerscentrale, seniorweb en het servicegilde. Daarnaast wordt er ook heel veel bezuingd op onder andere de bijzondere bijstand, bureau Halt, de GGD, onderwijsbegeleiding, speeltuinen en nog veel meer. Dat er bezuinigd moet worden is voor de SP duidelijk, maar wat de SP betreft maakt het college hierbij de foute keuzes.

Hieronder volgt de bijdrage van de SP in de 1e termijn:

"De begroting is net als een deken in de winter: als de één hem naar zich toe trekt, ligt de ander in de kou." Hans van Mierlo

`Landgraaf is gezond´ kopte het Limburgs Dagblad op 23 oktober in chocolade letters na de presentatie van de begroting 2011 aan de pers.

LANDGRAAF IS GEZOND.

Voorzitter,
Gezond zijn is meer dan de afwezigheid van ziekte. Het heeft ook alles te maken met lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Daarvan kan met deze begroting niet gesproken worden. Op de punten lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn wordt zeer fors bezuinigd. Meer bezuinigd, nee veel meer, dan de SP lief is.

LANDGRAAF IS GEZOND, met een dergelijke uitspraak houdt het College zichzelf voor de gek. Dat is niet erg, dat recht gunnen we hen.
We mogen het echter niet toestaan dat dit College de burgers voor de gek houdt. Met deze begroting is Landgraaf gewoon doodziek.
Het is duidelijk. Deze coalitie van GBBL, PvdA en VVD maakt snoeiharde keuzes. Asfalt leggen is voor hen belangrijker dan investeren in een kwaliteit van leven en welzijn. De SP denkt dat dit beter kan.

Een vier-baans buitenring gaat vóór een zwembad. Een zwembad dat onder druk van de vage beloften over een Waterworld steeds verder dreigt te verzuipen. Hoe lang kan de renovatie van In de Bende nog uitgesteld worden? De SP denkt dat dit beter kan.

De randweg Abdissenbosch gaat vóór de huisvesting van de bibliotheek, de Vrijwilligerscentrale, het Seniorenweb en het Servicegilde.
Ook hier horen we al tijd dat ‘stufe eins’ niet meer ver weg is. Ondertussen staat er een pot met geld nutteloos op de plank.
Indien het college niet met een voorstel komt richting een Kennis en Informatiecentrum, zullen wij met een amendement komen om te investeren in de Landgraafse gemeenschap. Dit kan echt beter.

Preventieve gezondheidszorg zoals bureau HALT (we praten of ongeveer 24.000 euro per jaar) en het Marietje Kesselsproject worden helemaal uit de begroting geschrapt.
Projecten waarvan vriend en vijand het eens zijn dat ze nuttig zijn voor de samenleving.
De GGD moet geld inleveren en dat zal daar banen kosten. Zelfs het budget voor criminaliteitsbestrijding van slechts 10.000 euro wordt om zeep geholpen.
Als SP hopen we dat tussen de commissievergadering en nu, het college tot betere inzichten is gekomen, anders zullen we in tweede termijn hier een amendement over indienen.

LANDGRAAF IS GEZOND. Het maatschappelijk welzijn van meer dan duizend inwoners wordt fors beperkt omdat GBBL, PvdA en VVD van plan zijn om fors te schrappen in de bijzondere bijstand en het armoedebeleid. 42.000 euro bezuinigen op de mensen die zo wie zo al het minste hebben. Voor de SP onacceptabel. Wij denken dat dit beter kan en zullen indien nodig met een voorstel komen.

GBBL, PvdA en VVD willen het aantal speeltuinen halveren. Een kindvriendelijke omgeving zou wel eens een belangrijk wapen kunnen zijn om de krimp te verminderen. Lijkt ons niet zo’n slimme zet. Als SP zetten we in op een hoogwaardige leefomgeving. Daar horen speeltuinen bij. Een amendement wat dit betreft ligt klaar. De SP denkt dat dit beter kan.

De onderwijsbegeleiding zal het moeten ontgelden met als gevolg meer vroegtijdige schoolverlaters. U roept het over u af dat deze jongeren in plaats van naar school te gaan op straat terecht komen. Op straat zonder fatsoenlijke startkwalificatie. Dit terwijl we het beleid op dit gebied de afgelopen jaren bijzonder succesvol is gebleken. De SP vraagt u hier nog eens héél goed over na te denken.

Ook Cultuur moet het ontgelden, het budget voor cultuurstimulering wordt geschrapt, € 30.000 foetsie. Als het stimuleren van cultuur al niet meer belangrijk wordt gevonden dan mag je je afvragen hoe het staat met onze beschaving.
.
LANDGRAAF IS GEZOND, het moet niet gekker worden.

Het wordt tijd 1-1-2 te bellen. Het College blijft maar zeggen dat de inwoners ontzien worden. De inwoners worden NIET ontzien. Zaken die met kwaliteit van leven te maken hebben worden kil gesaneerd.
Noem Landgraaf niet gezond als we te maken hebben met structurele tekorten.

Noem bezuinigen op de openbare ruimte geen eigen verantwoordelijkheid, als dit betekent dat er steeds minder onderhoud gebeurt.
Toch zit hier een positief kantje aan. Als de onkruidbestrijding flink afneemt zijn we er zeker van dat Landgraaf steeds groener wordt.

Het college stelt zich zelf het doel om de besluitvorming transparant te maken en de gemeenteraad het podium van debat te laten zijn.
Ondertussen wordt wel voorgesteld om het uitzenden van de raadsvergaderingen, we praten over 15.000 euro op jaarbasis in een begroting van ver boven het 100 miljoen, te schrappen.
De SP hecht grote waarde aan de transparantie van bestuur en vraagt het College van deze bezuiniging af te zien omdat dit niet past in haar eigen doelstelling.

Graag wil de SP van dit college horen wat zij, in navolging van het voorstel in Amsterdam, vindt van een wethoudersnorm voor alle mensen die voor de gemeente werken. Landelijk is er een norm van het salaris van de minister-president. Dan moet lokaal deze norm op het salaris van een wethouder liggen. Geen enkele dienaar van de publieke zaak in Landgraaf hoort meer te verdienen dan de politiek eindverantwoordelijken.
Het is een norm die betekent dat de directeur van Rd4, maar ook de directeur van de Openbare Bibliotheek, Licom, ISDBOL, de GGD etc. niet meer mogen verdienen dan de wethouders. Graag uw visie in deze.

Voorzitter,
Eigen verantwoordelijkheid. Als of het om een wasmiddelreclame gaat worden deze twee woorden steeds door de VVD herhaald. Eigen verantwoordelijkheid werd ook overgenomen door de PvdA. Nu zien we de GBBL het ook al omarmen. Het stemt ons niet vrolijk.
Eigen verantwoordelijkheid klinkt mooi maar ondertussen betekent dit dat de gemeente zelf steeds minder verantwoordelijkheid neemt voor een gezonde samenleving
en de burger in de kou blijft staan.
LANDGRAAF IS GEZOND.
IK DACHT HET NIET.

"De begroting is net als een deken in de winter: als de één hem naar zich toe trekt, ligt de ander in de kou." Hier liggen maar weinigen onder de warme deken en velen liggen in de kou.

Voorzitter, een feestrede is het niet, wat ik hier afsteek, maar vergis u niet, het is ook zeker geen grafrede. De begroting van dit college, wat ik noem het college van wegen boven welzijn, zal ook aanleiding zijn voor een groeiend en hopelijk eensgezind verzet. Een breed verzet tegen de harde maatregelen, dat ons zal helpen om aan de burgers van Landgraaf en daarbuiten te tonen dat het wél menselijker en socialer kan. Deze begroting is daarom ook een opmaat naar een sociaal college dat ongetwijfeld hierna zal volgen.
Vandaag bespreken we de eerste begroting van deze coalitie. Maar vandaag is ook voor mij een nieuw begin. En we hebben er zin in, zeg ik tegen de leden van dit college en tegen de collega's in de raad. En aan de mensen in Landgraaf beloof ik: De SP gaat er keihard aan werken om, ondanks dit college, Landgraaf beter achter te laten. En wie zich daarbij aan wil sluiten: Wees welkom en doe mee!

U bent hier