h

Vragen over beëindiging startersregeling

21 oktober 2010

Vragen over beëindiging startersregeling

vragen aan collegeDe SP fractie heeft aan het college een aantal vragen over het plotseling, zonder enige vooraankondiging beëindigen van de startersregeling.
Waarom is de regeling niet geëvalueerd met de gemeenteraad? De gemeenteraad is het orgaan die de regeling heeft vastgesteld, waarom geen discussie in de raad over het stopzetten? Is de regeling ten onder gegaan aan haar succes? Waarom gaan Brunssum en Kerkrade wel met deze regeling verder? Wat zijn gevolgen voor de ontgroening? Vragen te over.
Onze brief aan het college :


Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Van de gemeente Landgraaf,
Raadhuisplein 1,
6371 LA Landgraaf

Betreft: vraagstelling conform Artikel 41 Reglement van Orde.
Onderwerp: Beëindiging startersregeling

Landgraaf, 21-10-2010

Geacht College,

Op 22 september 2010 maakte u bekend de regeling voor starters op de woningmarkt te beëindigen en de verordening die hierop betrekking heeft in te trekken. Reden hiervoor is, zoals het persbericht vermeld, dat het gemeentelijke budget in zijn geheel besteed is en het college niet voornemens is verdere financiële middelen ter beschikking te stellen voor een verlenging van de vrom-startersregeling. De SP-fractie maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen die dit besluit heeft voor jonge mensen in Landgraaf.

Dit is voor de SP reden u de volgende vragen te stellen:

- Om te voorkomen dat het kind met het badwater wordt weggegooid lijkt het ons logisch dat er een evaluatie van de startersregeling heeft plaatsgevonden alvorens het college besloten heeft de regeling te beëindigen. Wat waren de belangrijkste conclusies van deze evaluatie? En wilt u deze evaluatie aan de raad ter beschikking stellen?
- Kunnen wij, uit het feit dat het budget op, is concluderen dat de startersregeling een succes is?
- Kunt u aangeven hoeveel mensen jaarlijks vanaf 2007 van de regeling gebruik hebben gemaakt en het aantal mensen dat in komende jaren hiervoor in aanmerking zou komen?

Als onderdeel van de regio Parkstad Limburg heeft Landgraaf te maken met een bevolkingskrimp. Enerzijds door vergrijzing, anderzijds door ontgroening. Maar tegelijkertijd hebben we te maken met gezinsverdunning en zowel relatief als absoluut veel huishoudens met een laag inkomen. Daardoor is de overstap vanuit de thuissituatie of een huurwoning, naar een koopwoning voor jongeren, zowel een- als tweeverdieners, erg groot in relatie met de hoge huizenprijzen. De SP wil dat Landgraaf ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor jongeren om zich te vestigen. Daarom de volgende vragen:

- Kunt u aangeven wat de financiële en niet-financiële risico’s zijn die verbonden zijn met het beëindigen van de startersregeling voor diegene die hiervoor in aanmerking komen en voor de sociaaleconomische situatie van Parkstad en Landgraaf in het algemeen?
- Worden deze risico’s voor Landgraaf nog eens extra precair omdat omliggende gemeenten (Brunssum en Kerkrade) de regeling wel voortzetten?
- Graag zouden wij van u vernemen wat de kosten bedragen meerjarig indien de regeling niet zou worden beëindigd.
- Is het college het met de SP fractie eens dat het de gemeenteraad, met het oog op haar budgetrecht, het aangewezen orgaan is om een beslissing te nemen over het al dan niet ter beschikking stellen van geld en het continueren van de regeling? Of, wat is de reden dat het college hiermee niet naar de commissie en raad is gekomen?

Met het oog op de aankomende begrotingsbesprekingen zouden wij graag spoedig uw beantwoording ontvangen.

In afwachting van uw beantwoording verblijven wij,

SP Fractie

Ben Rewinkel
Marc van Caldenberg

U bent hier