h

Commissievergadering Burgers & Middelen / strategienota 2025.

7 september 2010

Commissievergadering Burgers & Middelen / strategienota 2025.

De strategienota “boeiend en bloeiend” tot 2025 gaf weinig verassingen ten opzichte van de vorige nota. Wat de SP betreft is er echter een fundamenteel verschil van inzicht over hoe we toekomstig omgaan met de krimp van de bevolking. Het antwoord van het college is de simpele mantra “minder inwoners, minder woningen”. Wat afgebroken wordt zijn voornamelijk de betaalbare woningen. Voor twee goedkope woningen komt er één duurdere in de plaats. Fractievoorzitter Ben Rewinkel waarschuwt voor het risico van dat de krimp door het huidige beleid aangewakkerd wordt.

Rewinkel stelt: “Je kunt bevolkingsterugloop niet een-op-een vertalen naar minder woningen. Er zijn ontwikkelingen dat er minder mensen per woning wonen. Ook is door scheidingen een grotere druk op de markt van goedkopere woningen. Landgraaf heeft 43% inwoners met een laag inkomen. Er zijn met het huidige beleid al minder woningen mensen met een smallere beurs. De woningstichting Hestia heeft voor betaalbare woningen wachttijden van 5 tot 10 jaar en soms nog langer. Er is woningnood in Landgraaf, dit wordt met dit beleid alleen maar erger! Om dit beleid te verheffen tot strategie, zonder hierover goed na te denken is niet verstandig”

Het voorstel van SP fractievoorzitter Ben Rewinkel om de kosten van het maken van de strategienota (uren van ambtenaren en inhuur externen) als financiële paragraaf toe te voegen werd onderschreven door de GBBL. Dit werd door de burgemeester toegezegd.

Op verzoek van GroenLinks en de SP zal deze strategienota na vanavond niet in de handen van ambtenaren gegeven worden om verder uit te werken, maar zal besproken gaan worden in de gemeenteraad.

U bent hier