h

Zeer enstige fouten bij verkiezingen Landgraaf.

10 juni 2010

Zeer enstige fouten bij verkiezingen Landgraaf.

Vanavond kregen we als SP een mail gestuurd met onder andere de volgende tekst:
Tot mijn grote verbazing staat er bij de naam Jan De Wit bij stembureau 1: nul stemmen. Dat kan dus nooit, want ik weet echt wel zeker dat ik in het raadhuis op Jan De Wit heb gestemd. Dus hij had minsten één stem moeten hebben in het raadhuis. Er zijn 214 stemmen op de SP uitgebracht in het raadhuis. Het is onmogelijk dat er daar geen enkele voor Jan de Wit bij zit.
Daar moet dus een fout in zitten, want in alle andere stembureaus heeft Jan De Wit minstens tien stemmen gekregen. Overigens heb ik het aantal stemmen op andere SP-kandidaten bij elkaar opgeteld en kom uit op 214. Dat klopt. Maar het kan niet kloppen dat er nul stemmen voor Jan De Wit bij zitten.

Overigens is degene die deze mail schreef geen lid van de SP. Als voorzitter heb ik, ook in het Raadhuis, mijn voorkeurstem op Jan de Wit uitgebracht plus daarbij nog twee volmachten. Hier zijn dus schandalige fouten gemaakt. Het vertrouwen in de Landgraafse democratie is geschaad. Snelle actie van het college is nodig om dit te herstellen.

Aan: het College van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Landgaaf
Raadhuisplein 1
6371 LA Landgraaf

Landgraaf, 29 april 2010
Betreft: verzoek tot hertelling stemmen verkiezingen Tweede Kamer van 9 juni 2010 en onderzoek naar distributie stempassen

Geacht College,
Vanavond kreeg ik van een burger van Landgraaf een mail waarin hij zijn verbazing uitsprak dat Jan de Wit 0 (nul) stemmen heeft gekregen in stembureau 1. Hij had namelijk op hem gestemd. Verder verklaar ik bij deze dat ook ik in het Raadhuis mijn voorkeurstem aan Jan de Wit heb gegeven en dit tevens heb gedaan met de twee volmachten die ik had. Dus zijn er per saldo vier stemmen op deze kandidaat niet meegeteld.
Mijn vertrouwen in de integere en zorgvuldige verwerking van de stemmen is ernstig geschaad. Ik verwacht als burger én raadslid dat u per ommegaande overgaat tot hertelling van de stemmen. Dit is noodzakelijk om het vertrouwen op dit punt te herstellen.
Ook maakte het Limburgs Dagblad melding van een groot aantal stempassen die niet bezorgd waren. Ik heb kennis van drie stempassen die niet bezorgd zijn. Over twee van deze heb ik al een mailwisseling gehad met het Hoofd afdeling Servicedesk en Burgerzaken gehad. Hij schreef onder andere: “Hoewel het aantal meldingen van niet ontvangen stempassen meevalt, blijft het altijd uitermate vervelend. De ervaring leert dat dit nooit helemaal voorkomen kan worden “.
Ook op dit punt verwacht ik een diepgaand onderzoek.
Beide punten samen schaden het vertrouwen in het functioneren van de democratie in Landgraaf op ernstige wijze. Ik verwacht dan ook een snel en kordaat handelen uwerzijds met correctie van de gemaakte blunders.

SP Fractie
Ben Rewinkel

U bent hier