h

Salaris Licom directeur, opnieuw vragen aan het college

27 juni 2010

Salaris Licom directeur, opnieuw vragen aan het college


Het mag bekend zijn dat de SP er steeds op blijft hameren dat mensen die voor de (semi) overheid werken niet meer dan de ministerpresident mogen verdienen, de zogenaamde Balkenende-norm. We praten dan toch nog over een salaris van ruim € 183.000.

De vorige directeur van Licom verdiende meer dan dit salaris, maar daar was niets meer aan te doen, was het antwoord van ons college. Wij denken dat nu met de aanstelling van een nieuwe directeur er wél wat aan te doen is. Vandaar dat wij aan het college opnieuw hierover vragen gesteld hebben.

Aan het College van Burgemeester en Wethouders en
Van de gemeente Landgraaf,
Raadhuisplein 1,
6371 LA Landgraaf

Landgraaf, 27 juni 2010
Betreft: vragen art. 41, beloning directeur Licom

Geacht College,

Eind mei 2009 is er publiekelijk commotie ontstaan over de salariëring van de directeur van Licom N.V. De SP fractie heeft toen aan het college gevraagd wie verantwoordelijk en aanspreekbaar is over de hoogte van het salaris bij Licom-directeuren en wat het standpunt van het college is ten aanzien van deze kwestie.
U heeft toen de volgende antwoorden gegeven:
Ten aanzien van de salariëring van de directeur wordt in de statuten het volgende geregeld (artikel 14): "De bezoldiging en verdere arbeidsvoorwaarden van ieder lid van de directie worden vastgesteld door de raad van commissarissen (RvC)."
In artikel 12 staat dat het aantal leden van de directie wordt bepaald door de AVA (vergadering van aandeelhouders). Zo heeft de AVA ingevolge artikel 13 ook het recht om directeuren te benoemen, te schorsen of te ontslaan.
Ingevolge artikel 20 van de statuten worden de commissarissen benoemd door de AVA. Aan de AVA wordt dus verantwoording afgelegd over de genomen besluiten bv. in de jaarrekening en in de verplichte informatievoorziening.
De AVA heeft dus geen directe invloed op de salarisonderhandelingen, de raad van commissarissen is bevoegd te besluiten. Wel kan de AVA iets vinden over het gevoerde beleid en draagt hiervoor ook de eindverantwoordelijkheid.
Ons standpunt is dat de "Balkenende norm" altijd uitgangspunt moet zijn bij salarisonderhandelingen met bestuurders en directeuren van bedrijven met een publieke functie. Wij staan in deze visie niet alleen.
Om die reden hebben de aandeelhouders Licom tijdens de AVA van 28 mei de beloningstructuur van de directie aan de orde gesteld . Zij hebben de volgende zaken onder de aandacht van de raad van commissarissen gebracht:

• De Balkenende norm dient het vertrekpunt voor de beloning van de algemeen directeur van Licom te zijn. Juist in een SW-bedrijf moet terughoudendheid worden betracht bij overige vormen van beloning. De aandeelhouders accepteren dat dit uitgangspunt niet kan leiden tot het openbreken van lopende contracten.

• De raad van commissarissen moet zeer terughoudend zijn met het toekennen van flexibele aanvullingen op het inkomen van directieleden, in de vorm van prestatiebeloning, dienstauto of andere zaken. Dergelijke vormen van inkomen passen niet in de huidige economische situatie en passen ook niet bij de huidige bedrijfsresultaten van Licom.

• De raad van commissarissen moet de aandeelhouders informeren over de wijze waarop binnen het totale bedrijf wordt omgegaan met premies, vertrekregelingen of overige betalingen aan individuele medewerkers

Destijds kon niet worden ingebroken op de overeengekomen salarisstructuur. Wij hebben uit de krant vernomen dat er binnenkort een nieuwe directeur benoemd gaat worden.
Bij een nieuwe directeur kan in de geest van de beantwoording verleden jaar een voor deze publieke functie nieuwe salarisstructuur afgesproken worden.

Op grond van bovenstaande hebben wij de volgende vragen.
• wordt het hierboven genoemd standpunt van het vorig college ook gedeeld door het huidig college?
• Is de Balkenende norm toegepast bij de nieuwe directeur?
• Zo ja, is dit inclusief emolumenten?
• Zo nee, wat zijn dan de overwegingen geweest om hiervan af te wijken?
• Zo nee, hoeveel is dit salaris meer (inclusief emolumenten)?

Bij voorbaat dank voor uw beantwoording

SP Fractie
Ben Rewinkel
Marc van Caldenberg

U bent hier