h

Bezoekers dagopvang achter de geraniums.

29 mei 2010

Bezoekers dagopvang achter de geraniums.

Door toedoen van oud-staatssecretaris Bussemaker, PvdA, zijn heel wat mensen die eerder recht hadden op dagopvang achter de geraniums komen te zitten. Door toedoen van het college en wethouder Leunessen eveneens PvdA, BLIJVEN ze achter de geraniums.
Wat is er aan de hand? Het verhaal is eigenlijk heel eenvoudig. Hieronder globaal het verhaal dat de SP het college en de gemeenteraad voorhield tijdens de raadsvergadering van donderdag j.l.

Dagverzorging is voor mensen, die extra ondersteuning nodig hebben. Het geeft hen de kans langer thuis te blijven wonen. Naast het bieden van een zinvolle dagbesteding kan de dagverzorging ook een goed hulpmiddel zijn om de verzorgende partner of mantelzorger te ontlasten.

Een groot aantal mensen met het recht op begeleiding in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, is dit recht door het ministerie van VWS onder leiding van staatsecretaris Bussemaker, PvdA, afgenomen.

Over welke mensen gaat het eigenlijk ?
Het betreft hier voornamelijk ouderen die lichamelijk ziek zijn en ouderen die licht dementerend zijn. Maar ook jongeren boven 18 jaar en volwassenen met psychiatrische, psychosociale en/of verstandelijke handicaps.

De staatssecretaris schrijft in een brief aan de wethouders Wmo, ik citeer: “Een deel van de groep burgers die effect ondervindt van de pakketmaatregel zou zich voor ondersteuning tot gemeenten kunnen wenden”. Bussemaker heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Ook voor Landgraaf.

Staatssecretaris Bussemaker heeft erop aangedrongen dat gemeenten de compensatiemiddelen ook daadwerkelijk aanwenden voor dit doel.

De gemeente Brunssum kan ons hier als voorbeeld dienen. In ontmoetingencentrum De Brikkeoven en in Brunssum noord zijn voor de gedupeerden dagopvangprojecten opgezet. De gemeente Brunssum heeft dit gedaan in samenwerking met de zorginstellingen Cicero en Meander.

Wat zijn de voorstellen in Landgraaf. Dit college, deze wethouder komt met 10, nee eigenlijk 11 flut voorstellen die op geen enkele wijze de mensen, waarom het gaat, compenseren.

Dit college, deze wethouder legt de verantwoordelijkheid bij de burger zelf. De licht dementerende, moet van deze wethouder zelf binnen zijn eigen netwerk op zoek gaan naar ondersteuning.

Deze coalitie van GBBL, PvdA en VVD snapt er echt niets van. De dagopvang heeft als belangrijk doel het netwerk van de volwassenen met psychiatrische of psychosociale problemen te ondersteunen. Dit netwerk rondom de patiënt wordt met deze voorstellen enorm veel extra belast.

Waar komt deze wethouder nu mee? Hij komt met 10 voorstellen om gedupeerde mensen te compenseren. Ik laat ze heel kort de revue passeren.

Voorstel 1.
Het luttele bedrag van 5000 euro voor huiskamerprojecten is een lachertje op een totaal van 150.000 om mensen te compenseren. U moet zich hier afvragen of huiskamer projecten überhaupt wel in staat zij om licht dementerenden, ouderen met lichamelijke gebreken en mensen met psychosociale en psychiatrische stoornissen op te vangen.

Voorstel 2
50,000 euro reserveren voor schrijvende gevallen. Dit is de meest slecht omschreven dekking die we in lange tijd gezien hebben. Wat is schrijnend, wie bepaald dat en waarom heb je gewacht tot het schrijnend is. En als het dan schrijnend is, dan val je weer onder de AWBZ. Onzinnig voorstel aldus.

Voorstel 3
Co-financiering aan een werkplek die nauwelijks iets met de gedupeerden te maken heeft. Waar het bij deze bezuiniging om gaat zijn mensen van 18 jaar en ouder. Met dit voorstel gaat het geld voornamelijk naar jongeren onder de18 jaar. Hoe verzin je het.

Voorstel 4
Een boodschappendienst. Dat is nou net waar de mensen op zichten te wachten om van achter de geraniums vandaan te komen.

Voorstel 5
Een website van 15000 euro en jaarlijks 5000 euro. Dat moet een compensatie voor de partner of mantelverzorger zijn die niet meer ontlast wordt. Schande, een stagiair doet dit voor een appel en een ei.

Voorstel 6
Scholing voor ambtenaren (€ 30.000) betalen uit geld dat voor zorg bedoeld is. Beschamend. Hoe kun je dit compensatie noemen voor de dagopvang van de dementerende oudere.

Voorstel 7
Geld reserveren voor mantelverzorgers en vrijwilligers. Wat een gedachtekronkel. Van 150,000 euro aan compensatiemaatregelen hier slechts 10.000 aan te besteden. Dit is geen compensatie, dit is een lachertje. De enige echte compensatie bestaat uit het realiseren van dagopvang, neem een voorbeeld aan Brunssum

Voorstel 8
Geld reserveren omdat het aantal hulpvragen toe zou nemen. Typisch een gevalletje van sigaar uit eigen doos.

Voorstel 9
Geld geven voor een publiekscampagne. Mensen bewust laten worden dat ze niet gecompenseerd worden voor wat ze afgenomen wordt.

Voorstel 10
Foldermateriaal betalen uit geld dat bedoeld is voor zorg aan heel kwetsbare mensen. Hoe verzin je het.

En feitelijk staat er in het gemeenteblad nog een elfde voorstel, namelijk jaarlijks een fors bedrag in een reservepot te stoppen. De mensen waar het hier over gaat werden eerst gepakt door Bussemaker en nu voor de tweede keer door onze wethouder Leunessen.

Door toedoen van oud staatssecretaris Bussemaker, P.v.d.A., zijn heel wat mensen achter de geraniums komen te zitten.
Door toedoen van deze wethouder, eveneens P.v.d.A,, BLIJVEN ze achter de geraniums.

U bent hier