h

SP motie niet uitgevoerd.

29 april 2010

SP motie niet uitgevoerd.


Een motie van de SP om te voorkomen dat mensen met lichte beperkingen na 1 januari 2010 zonder dagopvang zouden komen is niet door het college (de wethouder) uitgevoerd. Deze motie werd op 12 november 2009 verleden jaar notabene unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Uit het coalitieconvenant van GBBL, PvdA en VVD blijkt dat het college zelfs nog niet weet om hoeveel mensen het gaat die uit de dagverzorging gekieperd zijn.
Het gaat hier om bijvoorbeeld licht dementerende ouderen die eerder recht op dagopvang hadden, soms om hun mantelverzorgers één of meerder dagdelen per week te ontlasten.
Een bijzonder kwalijke nalatigheid van de wethouder naar deze mensen en hun mantelverzorgers. Bijzonder kwalijk om een unanieme motie van de gemeenteraad niet uit te voeren zonder de raad hierover te informeren.
We hebben het college vandaag hierover om opheldering gevraagd.


Geacht College,
In het kader van de zogenaamde pakketmaatregelen bij de AWBZ kunnen met ingang van 01 januari jl. alleen mensen met matige of ernstige beperkingen nog aanspraak kunnen doen gelden op AWBZ voor dagverzorging. Bij mensen met mindere beperkingen (lichamelijk, geestelijk of sociaal) is hun indicatie en dus recht op dagverzorging, vervallen per 01-01-2010 . Deze mensen met lichtere beperkingen, met hun eerdere aanspraken bij de AWBZ, moeten nu hun aanspraak zoeken bij de Wmo.
Om te voorkomen dat deze groep mensen van de ene op de andere dag hun dagverzorging zouden verliezen is op 12 november door de SP een motie ingediend waarin het college werd opgedragen om :
• de ingeslagen weg om, samen met de ons omringende gemeenten, door te zetten om tot een gezamenlijk beleid en oplossingen te komen
• voor het geval het niet mocht lukken vóór 01-01-2010 een oplossing te hebben, in overleg met de betrokken instanties, voor in ieder geval Landgraaf een tussenoplossing te realiseren.

Deze motie is overigens unaniem door de gemeenteraad aangenomen.
In het coalitieconvenant van GBBL, PvdA en VVD staat over deze groep: “Onduidelijk is nog om hoeveel cliënten het precies gaat …..”. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat het vorig college niets effectiefs heeft gedaan om te voorkomen dat genoemde groep in de kou komt te staan. Hierop aangesproken in de raadsvergadering van 8 april jl. kwam er geen enkele inhoudelijke reactie. We hadden verwacht dat er alsnog een reactie van de huidig portefeuillehouder zou komen. Omdat dit nog steeds niet het geval heeft onze fractie de volgende vragen:
• wat heeft het vorig college gedaan om uitvoering te geven aan de unanieme motie van de gemeenteraad van 12 november 2009?
• Klopt de suggestie die het coalitieconvenant geeft dat er zelfs geen tussenoplossing voor de groep mensen waarom het gaat, is aangeboden omdat nog niet eens bekend is om hoeveel mensen het gaat?
• In hoeverre voelt het huidig college zich geboden aan de genoemde motie en zo ja wanneer wordt uitvoering aan de motie gegeven?
• Realiseert het college zich dat een groep kwetsbare mensen door het niet gevolg geven aan de motie zorg is onthouden?
• Wat gaat dit college doen om deze groep met lichtere beperkingen tegemoet te komen?

Bij voorbaat dank voor uw beantwoording.

SP Fractie
Ben Rewinkel
Marc van Caldenberg

U bent hier