h

RIA: Van bibliotheek naar KIA, naar KIA-plus, naar de prullenbak

15 april 2010

RIA: Van bibliotheek naar KIA, naar KIA-plus, naar de prullenbak


Van een ambitieus plan om een kwalitatieve goede bibliotheek in Landgraaf neer te zetten lijkt na vanavond geen sprake meer te zijn. Dat is de belangrijkste conclusie na een presentatie van bijna een 1 uur over het Kennis-, Informatie- en Adviesplein (KIA). Na afloop werd zelfs nog een 45 pagina tellend boekwerk over het nut en de noodzaak uitgedeeld om de aanwezige raadsleden te informeren. Maar de SP is bang dat al dit werk voor niets is geweest.

Landgraaf moest en zou een centrale bibliotheek krijgen met de daarbijbehorende certificering. Daarbij kwam nog dat het Seniorenweb, het Service Gilde en de vrijwilligerscentrale op zoek zijn naar adequate huisvesting. Zo werd het KIA geboren. De gemeenteraad stelde hiervoor een paar jaar geleden al geld beschikbaar. Voor de SP betekende dit dat er ook in Schaesberg en Ubach over Worms nog vestigingen van de bibliotheek moesten blijven, naast de grote centrale vestiging bij Op de Kamp.

Maar met de geboorte van het KIA is het verhaal nog niet klaar. Het gemeentehuis is ook toe aan een uitbreiding omdat er niet meer genoeg plaats is in het gebouw voor alle ambtenaren een fatsoenlijke werkplek te geven. En als je dan toch bezig bent, dan pak je het maar meteen groots aan. Zo onstond in de wandelgangen van het gemeentehuis het KIA-plus.

Vanavond werd duidelijk dat naar alle waarschijnlijkheid de nieuwbouw van de bibliotheek, het KIA of het KIA-plus een idee blijft dat niet verder komt dan alleen de wandelgangen van het gemeentehuis. De kosten voor het KIA : 4,6 miljoen euro, KIA-plus : 8,3 miljoen euro. En de coalitie wil de komende 4 jaar structureel 3 miljoen euro bezuinigen. Zij hebben daarom in het coalitieconvenant vastgelegd de investeringen in het KIA door te schuiven. Oftewel zoals wethouder Leunessen het vanavond noemde “het gefaseerd realiseren van het KIA”. Oftewel het uitstellen van een centrale bibliotheek, een adequate huisvesting voor seniorenweb, service gilde, vrijwilligerscentrale en ambtenaren van de gemeente.

Een mooie presentatie, een dik rapport en naar alle waarschijnlijkheid een volle prullenbak.

U bent hier