h

Coalitie maakt kritiek hebben wel erg makkelijk

12 april 2010

Coalitie maakt kritiek hebben wel erg makkelijk

plaatje convenant
Donderdag jl werd in de raadsvergadering het coalitieconvenant tussen GBBL, PvdA en VVD besproken. Het stuk heeft de titel “uitdagingen aangaan en verbindingen leggen”. Het is een goed initiatief om het convenant aan het begin van de regeerperiode zo in de raad te presenteren. Hiervoor lof. Veel minder lof had de SP fractie voor de inhoud. We hebben ons in de raadsvergaderingbeperkt tot twee pagina’s tekst. Hier een aantal van onze belangrijkste op- en aanmerkingen.

De titel van het convenant dekt de lading niet, er worden nauwelijks uitdagingen aangegaan. Veel wordt vooruitgeschoven of niet benoemd. Het leggen van verbindingen bestaat bij deze coalitie voornamelijk uit het leggen van asfalt voor de Buitenring en de Randweg Abdissenbos.

De voorgestelde bezuinigen op het ambtelijke apparaat klinken leuk voor de bühne. In de praktijd zul je zien dat er dan meer, veel meer, dure externe deskundigen ingehuurd moeten worden.

Een structurele bezuiniging van 1 miljoen wordt doorgeschoven naar het richtingendebat. De coalitie duikt hierbij voor haar eigen verantwoordelijkheid.

De renovatie van zwembad In de Bende wordt in tijd vooruitgeschoven. Een eerder raadsbesluit maakte dit afhankelijk van een haalbaarheidsstudie naar Waterworld. Dit zou nog wel eens een zeer onverantwoorde keuze kunnen zijn.
Het Kennis en Informatie Adviesplein (KIA) wordt voor onbepaalde tijd in de mottenballen gelegd. Over de noodzakelijke uitbreiding van het raadhuis wordt niet gesproken.

Er worden door GBBL, PvdA en VVD geen bezuinigingen gedekt door lastenverzwaring. Toch krijgen we een miljoenentekort. We zullen deze coalitie aan hun belofte van geen lastenverzwaring houden.

Op 12 november verleden jaar is een motie van de SP unaniem door de raad aangenomen. De motie had tot doel dat mensen per 1 januari 2010 die uit de dagopvang van de AWBZ geknikkerd zouden worden niet in de kou zouden komen te staan. Uit de tekst van het convenant is duidelijk dat de betreffende wethouder niets op dit punt gedaan heeft. Hij heeft een raadsbesluit naast zich neergelegd en kwetsbare mensen (hoeveel weten we niet) zijn hiervan de dupe geworden. Wat ons betreft een zeer kwalijke zaak.

Al met al zijn GBBL, PvdA en VVD er in geslaagd 15 pagina’s tekst te maken waarin veel gebakken lucht zit. Ga je alle proza eruit halen en kijken waarmee men werkelijk aan de slag wil, dan blijft er minder dan één pagina over. Zo weinig ideeën om problemen aan te pakken, dat is misschien wel ons belangrijkste punt van onze kritiek.

U bent hier