h

verslag 16e congres van de SP in het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam

3 februari 2010

verslag 16e congres van de SP in het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam


Bijna 1200 afgevaardigden van alle afdelingen van de Socialistische Partij uit heel Nederland trotseerden zaterdag 30 januari sneeuwbuien om op het 16e partijcongres van de SP te zijn . Dit maal georganiseerd in het nieuwe Luxor Theater, onder de schaduw van de Erasmusbrug. Het congres was onder leiding van de heerlense wethouder Riet de Wit en Bob Ruers, opgegroeid in Sittard, oud-lid Eerste Kamer, advocaat en initiatiefnemer van het Comité Asbestslachtoffers.

Partijvoorzitter Jan Marijnissen zette kort na de opening de toon door te stellen: “Wij hebben de analyse, we hebben de ideeën en de mensen. Wij zijn er klaar voor”.
De congresstukken werden in een rap tempo besproken. Er waren voor de SP het onwaarschijnlijk laag aantal van slechts vier wijzigingsvoorstellen en veertien moties.

Tijdens het congres werd kort tijd ingeruimd om de acties van de schoonmakers te ondersteunen. Eén van hun woordvoerders kwam aan het woord en de congresgangers schreven hun naam en woonplaats op een poetsdoek om hen te ondersteunen. Door alle poetsdoeken tot één grote te maken hoopt men op een vermelding in het Guinness Book of World Records

Agnes Kant, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, sloot na de pauze aan bij de eerdere woorden van Jan Marijnissen: “We hebben de beste analyse, we moeten Nederland overtuigen dat we ook de beste oplossingen hebben”. Maar zij nuanceerde ook door te stellen: “Ja, we willen regeren, maar niet ten koste van alles”.
Later in haar slotreden ‘ontmaskerde’ zij Alexander Pechtold aan de hand van zijn stemgedrag in de Tweede Kamer als afbreker van zowat alle sociale verworvenheden. De PVV werd de Partij voor de Villa's en Partijleider Bos van de PvdA kreeg de uitdaging om de ideologische veren die Kok had afgeschud weer op te pakken.

Agnes Kant zinspeelde meerdere keren op de val van het kabinet met vroegtijdige verkiezingen. Ondanks de slechte stand van de SP in de peilingen kijkt de SP vol zelfvertrouwen naar de toekomst.

U bent hier