h

‘CDA heeft weinig op met privacy’

6 februari 2010

‘CDA heeft weinig op met privacy’


Het CDA laat zich van alle partijen in de Tweede Kamer het minst gelegen liggen aan de privacy. Trots Op Nederland (TON) volgt op de voet. Ook de ChristenUnie, PVV en de Partij van de Arbeid scoren slecht. D66 zit in de middenmoot. Partijen die goed scoren zijn GroenLinks, de SP en vooral de Partij voor de Dieren.

Dat blijkt uit de Privacy Barometer, een initiatief van Reinout Barth. Barth vergeleek hoe de partijen stemden over wetsontwerpen die grote gevolgen hebben voor de privacy. Hij kwam daarbij op 18 wetten sinds 1998 die afbreuk deden aan de privacybescherming, onder meer het elektronisch patiëntendossier, vingerafdrukken in een centrale databank, de slimme energiemeters, het elektronisch kinddossier en de wet politiegegevens.

TON zat niet al die tijd in de Tweede Kamer, maar in de periode dat de partij er wel zat, stemde ze in met alle geselecteerde wetsvoorstellen en evenaarde daarmee het CDA.

Barth bedacht privacybarometer.nl omdat hij vindt dat er ‘veel wordt gemopperd over aantasting van de privacy, maar in het luchtledige’. ‘Je moet man en paard noemen’, vindt hij. De methode ontleende hij aan het befaamde Freedom House, dat barometers onderhoudt voor de stand van democratie en persvrijheid in de wereld.

Barth was vooral verrast door de scores van D66 en de SP. ‘Van de SP bestaat zo’n beeld dat ze bij wijze van spreken naar de communistische heilstaat willen en dus wel achter de voordeur willen kijken, maar dat is dus niet zo. En D66 zegt altijd wel zo op te komen voor de privacy, maar uit hun stemgedrag blijkt dat helemaal niet.’

Barth keek ook hoe partijen zich opstellen in lopende discussies over wetsontwerpen en hoe ze zich opstellen tegenover proefballonnetjes, dus ‘ideetjes’ die nooit tot een voorstel worden uitgewerkt. Dan blijkt dat het CDA onbedreigd de koppositie pakt. De partij versterkt zijn leidende posities door proefballonnen te omarmen zoals dopingcontrole in fitnesscentra, een capuchonverbod in winkels en om bij een moord dna op te eisen van alle buren. En of het nu ging om de bodyscans op Schiphol of privégegevens van luchtreizigers registreren: ‘Er is geen voorstel geweest dat de privacy raakt, waar het CDA niet voor was’, vat Barth samen.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft de Big Brother Award gekregen voor schending van de privacy. Ze versloeg nipt minister Klink (Volksgezondheid), die met zijn elektronisch patiëntendossier hoge ogen gooide. Ter Horst won onder meer dankzij uitspraken als: ‘Ik ben van de stroming veiligheid boven privacy.’

De verkiezing was georganiseerd door de organisatie voor privacybescherming Bits of Freedom. In de Balie in Amsterdam, waar het Big Brother Gala werd gehouden, ging de prijs voor de categorie overheid naar de databank voor vingerafdrukken (een wet van minister Ter Horst). In de categorie voorstellen won de politie Rotterdam-Rijnmond, die mobiele ‘naaktscanners’ wil om mensen op afstand door de kleren te kijken (dat plan wordt door Ter Horst gesteund met een half miljoen euro). In de categorie bedrijven kregen T-Mobile en Vodafone de prijs, omdat ze de inlichtingendiensten niet alleen tijdstip en adres gaven van verstuurde sms‘jes, maar ook de tekst. Daartoe zijn ze niet verplicht.

Volkskrant 06-02-2010, pagina 3
GERARD REIJN

U bent hier