h

Minister vraagt uitstel besluit Essent

15 mei 2009

Minister vraagt uitstel besluit Essent


Minister van der Hoeven (Economische Zaken) roept de provincie Noord-Brabant op om morgen geen besluit te nemen over verkoop van de aandelen Essent aan het Duitse RWE.

In de Tweede Kamer zei de minister dat de provincie zou moeten wachten tot het eind van deze maand. Op 26 mei komt Van der Hoeven met een besluit over het splitsen van energiebedrijven in een leveringsbedrijf en een productiebedrijf. Zo'n splitsing kan van invloed zijn op de verkoop.

Vanmorgen pleitte de werkgeversorganisatie VNO-NCW er bij het kabinet voor om de verkoop zeker nog drie maanden tegen te houden. De werkgevers vinden dat een nationaal belang in het geding is.

Wientjes vindt dat de zeggenschap over energie in Nederlandse handen moet blijven en dat de verkoop te belangrijk is om aan de lagere overheden over te laten.

Verkeerde adres
Regeringspartijen CDA en PvdA vinden de oproep rijkelijk laat en gericht aan het verkeerde adres. "Het is merkwaardig. Het kabinet heeft over veel zaken iets te zeggen, maar in deze discussie heeft het geen aandeel," stelt CDA-vicefractievoorzitter Spies.

De PvdA heeft wel bedenkingen bij RWE als nieuwe eigenaar van Essent. Ook de ChristenUnie is verbaasd over het moment van de oproep. De ChristenUnie benadrukt dat de partij altijd al kritisch is geweest over de splitsing van energiebedrijven.

Minister Van der Hoeven liet daarop weten dat zij weinig kan doen en dat het nu aan de aandeelhouders is. Dat zijn gemeenten en provincies. Die staan op het punt een besluit te nemen over de verkoop.

Toch hoopt voorzitter Wientjes van de ondernemersorganistie dat Balkenende de lagere overheden tot "bezinning" kan overhalen.

Noord-Brabant
Wientjes wijst op de weerstand in Noord-Brabant van tegen de verkoop van Essent aan het Duitse RWE.

Deze provincie is de grootste aandeelhouder van Essent. Een meerderheid van Provinciale Staten is tegen de verkoop. Gedeputeerde Staten moeten nog beslissen. Eerder stemden Provinciale Staten van Overijssel voor verkoop.

"Nederland moet zelf aan de knoppen blijven draaien", zegt Wientjes. "Het bedrijfsleven wordt in toenemende mate internationaal en daar zijn we voorstander van. Behalve als het gaat om de energievoorziening."

Splitsen
Wientjes wijst erop dat de EU is teruggekomen op het besluit om gas- en stroombedrijven te 'splitsen', dat wil zeggen dat productie en transport van energie uit elkaar worden gehaald. Nederland heeft inmiddels al besloten dat bedrijven als Essent en Nuon hun netwerken moeten, afstoten terwijl dat in het buitenland mogelijk niet meer gebeurt.

Dat betekent dat deze bedrijven worden verkocht aan ondernemingen die zelf niet zijn gesplitst. Die situatie vraagt volgens Wientjes om de verkoop van Nederlandse energieconcerns nogmaals goed te overwegen.

U bent hier