h

SP Provinciale Statten wil behoud rijksvoorzieningen Parkstad

20 december 2008

SP Provinciale Statten wil behoud rijksvoorzieningen Parkstad

De SP fractie in Provinciale Staten wil dat de provincie knokt voor behoud van de rijksdiensten in Limburg. Tijdens de vergadering van Provinciale Staten op vrijdag 19 december heeft de SP gepleit voor een brede visie op de toekomst van de rijksdiensten in Limburg en een aanvalsplan voor behoud en aantrekken van nieuwe werkgelegenheid naar het zuidoostelijk deel van Limburg.

Sinds de mijnsluitingen kampt de voormalige mijnstreek (Parkstad) met een hoge werkloosheid en het verdwijnen van voorzieningen. De rijksdiensten die in de plaats van de mijnen in de regio werden gevestigd, verdwijnen een voor een. Het meest recente voorbeeld is het voornemen van minister Verburg om het regiokantoor van de Voedsel en Warenautoriteit (WVA) niet in Kerkrade te vestigen, hierdoor verdwijnen bijna 90 hoogwaardige arbeidsplaatsen uit de regio. Alle partijen in Provinciale Staten strijden voor behoud van deze voorziening voor Kerkrade, maar tijdens de Statenvergadering werd duidelijk dat Gedeputeerde Staten de moed al lang hebben opgegeven en achter de rug om van de Staten en de regio, pleiten voor Weert als vestigingsplaats.

SP Fractievoorzitter Thijs Coppus: “Het is verbijsterend dat Gedeputeerde Staten achter de rug van iedereen om een totaal andere koers zijn gaan varen. Hiermee wordt er verdeeldheid gecreeërd en dat is het laatste wat Kerkrade, de Parkstad en de hele provincie kunnen gebruiken. In plaats van twijfel en verdeeldheid te zaaien moeten zowel Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten als de gemeente Kerkrade en de Parkstad samen optrekken om te blijven knokken voor het regiokantoor voor de Voedsel en Warenautoriteit en andere structurele maatregelen om de economische groei van de regio te versterken.”

De SP heeft een motie van treurnis over de houding van Gedeputeerde Staten en Gedeputeerde Vrehen in het bijzonder ondersteund. Daarnaast heeft de SP een motie van de VVD ondersteund waarin Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen om zich te blijven inzetten voor Kerkrade als vestigingsplaats voor het regionaal kantoor van de VWA en om zich tegelijkertijd in te zetten voor structurele maatregelen om de economie van de regio te versterken.

Een motie van het CDA waarin wordt opgeroepen tot samenwerking met andere provincies is niet door de SP gesteund. Thijs Coppus: “in de motie wordt Kerkrade als vestingsplaats losgelaten, hier is de SP het absoluut mee oneens. We moeten samen optrekken door vast te blijven houden aan Kerkrade als vestigingsplaats en tegelijkertijd te knokken voor extra voorzieningen en maatregelen. Dit geeft een sterkere onderhandelingspositie dan nu al het hoofd in de schoot leggen.”

U bent hier