h

Ambtstoelages omhoog per 1 januari 2009.

5 december 2008

Ambtstoelages omhoog per 1 januari 2009.

De salarissen (ambtstoelage) van burgemeesters en wethouders gaan per 1 januari met 3,1% omhoog. Voor de raadsleden en commissieleden is de stijging zelfs 5,6%. Daarbij stijgt voor al deze bestuurders de vaste onkostenvergoeding met 3,1%. Voor raadsleden in Landgraaf gaat het salaris in 2009 van bruto € 808,49 naar € 853,77. Wat de SP betreft mogen de salarissen en onkostenvergoedingen van politici fors naar beneden.

Vanaf 1974, toen de SP haar eerste volksvertegenwoordigers kreeg, geldt als uitgangspunt dat volksvertegenwoordigers van de partij niet veel meer moeten verdienen als de mensen die ze vertegenwoordigen. Maar ook uit solidariteit met de vele andere actieve leden die geen enkele vergoeding krijgen, is afgesproken een deel van het geld te gebruiken voor zaken als: acties financieel mogelijk maken; bekendheid geven aan onze ideeën; scholing en begeleiding voor onze kaderleden.

Een Landgraafs raadslid bijvoorbeeld ontvangt maandelijks een raadswedde (salaris plus onkostenvergoeding) in 2008 van netto € 624,29. Een SP-raadslid draagt dit bedrag in zijn geheel af aan de partij en ontvangt van de partij een maandelijkse onkostenvergoeding van ¼ oftewel € 156.07.

Op deze wijze is de afdrachtregeling een van de fundamenten van de partij. Het is een uiting van onderlinge solidariteit. Zo houdt de SP baantjesjagers buiten de deur en staat iedereen voor dezelfde zaak.

Landgraaf kent vele vrijwilligers die zich ontelbare uren per week inzetten om de gemeenschap draaiende te houden. Dag in dag uit. Een enkeling krijgt eens een lintje, althans als het Hare Majesteit behaagt. Soms met Kerst een flesje rode wijn. Het is wat ons betreft wrang dat de vrijwilligers die bij de speeltuin de toestellen onderhouden en over de veiligheid van onze kinderen waken, de mevrouw die jarenlang zieken bezoekt, de bestuurders en actieve leden van verenigingen het allemaal doen als liefdewerk, oud papier. Het raadswerk mag wat de SP hiermee vergeleken worden. Waarbij het grote verschil zich in ligt, is het gegeven dat de bestuurders op het pluche hiervoor een behoorlijke vergoeding krijgen. Vandaar dus ook onze stelling dat de salarissen en onkostenvergoedingen van politici fors naar beneden mogen.

U bent hier