h

Nog geen duidelijkheid over school Rimburg

4 augustus 2008

Nog geen duidelijkheid over school Rimburg

Basisschool Rimburg Het is inmiddels bijna twee jaar geleden en, als we het Limburgs Dagblad van vandaag mogen geloven, is er nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van de basisschool in Rimburg. De verzekeringsmaatschappij wil na de brand niet volledig uitbetalen als de oude functie niet wordt hersteld. Wethouder Dritty stelt dat de “markt” met een oplossing moet komen en denkt hierbij aan (dure?) koopappartementen. Het is het gemeentebestuur kennelijk niet gelukt de kinderen in de school te houden en het is ook niet gelukt mensen uit Rimburg die zorg behoeven in het pand onderdak te bieden. Heeft de SP een oplossing?

Kunnen we van de “markt” oplossingen verwachten die het belang van een sociale samenhang van een wijk of buurt ondersteunen? Kunnen we van de “markt” vragen het belang van een gemeenschap te dienen? De SP denkt van niet. De “markt” is geïnteresseerd in het kortstondig financiële belang van de projectontwikkelaar en de dividenden voor de aandeelhouders. Visie en beleid moet van bestuurders komen en niet van “de markt”.

We zijn er nog niet, maar het is een flinke stap vooruit”, reageerde SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk medio januari 2008 op de belofte van het kabinet om dit jaar nog een plan te maken voor kleinschalige scholen. De SP pleit al jaren voor kleine en wijkgebonden scholen. Van Dijk: “We hebben daar eerder moties over ingediend, maar die kregen toen geen meerderheid. Blijkbaar is er nu voortschrijdend inzicht. Kleine scholen zorgen voor meer sociale controle en sociale samenhang.

Een aantal maanden geleden bleek na een landelijk onderzoek dat onderwijsstichting Movare vele miljoenen in kas heeft. De naam MOVARE staat voor beweging en verandering. Het onderwijs is evenals de maatschappij in beweging. MOVARE wil die beweging nadrukkelijk richting geven. Als nu het idee van kleine, wijkgebonden scholen steeds meer voorstanders krijgt, is het dan ook niet voor Movare tijd om aan deze beweging mee te werken? Financieel mag het in ieder geval nauwelijks een probleem zijn.

Is het niet een mooie gedachte als de kinderen van Rimburg tot en met groep 8 opnieuw hun basisonderwijs in Rimburg kunnen krijgen. Lessen in een prachtig monumentaal schoolgebouw. Een schoolgebouw dat misschien ook nog meerdere wijkfuncties kan herbergen. Ach, er is nog steeds geen duidelijkheid over de school in Rimburg, maar bij de SP hebben we zo een paar ideetjes.

U bent hier