h

Inwoners Onderbanken hebben recht op rust

7 augustus 2008

Inwoners Onderbanken hebben recht op rust

AWACS SP
De regering moet het Nederlandse luchtruim zo snel mogelijk sluiten voor de zeer lawaaiige AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO. Dat zegt SP-Kamerlid Jan de Wit in reactie op de officiële publicatie van een al eerder uitgelekt RIVM-rapport, waaruit blijkt dat de geluidsoverlast van de vliegtuigen in de Limburgse gemeente Onderbanken leidt tot slechte leesprestaties onder kinderen en gezondheidsproblemen onder volwassenen.

Eerder dit jaar nam de Tweede Kamer een motie van De Wit aan waarin de regering werd opgeroepen het luchtruim te sluiten voor de verouderde AWACS-toestellen die opstijgen en landen op de in Duitsland gelegen vliegbasis Geilenkirchen. De regering weigert de motie echter uit te voeren. De Wit: “Het onderzoek geeft aan dat de Tweede Kamer voet bij stuk moet houden en de regering moet dwingen het Nederlandse luchtruim tot verboden gebied te verklaren voor de toestellen. Daarnaast mag wat mij betreft onderzocht worden of de vliegbasis niet helemaal dicht moet. Dit kan zo niet langer. Na twintig jaar herrie hebben de inwoners van Onderbanken recht op rust.”

Uit het onderzoek blijkt dat de inwoners van Onderbanken niet alleen veel last hebben van het geluid, maar ook van de geur, de luchtverontreiniging en het fijnstof. Sommigen maken zich bovendien zorgen over de kans dat er een ongeluk gebeurt met de toestellen.

bron: www.SP.nl

U bent hier