h

Zoveelste studie naar overlast Awacs-vliegtuigen

4 juni 2008

Zoveelste studie naar overlast Awacs-vliegtuigen

AWACS vliegtuig
L1 bracht vandaag als nieuws: “De NAVO voert de komende acht maanden een nieuwe studie uit naar de overlast van Awacs-vliegtuigen voor bewoners in de gemeente Onderbanken. Dat hebben de ambassadeurs van de 26 NAVO-landen afgesproken.
NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer zal er persoonlijk op toezien dat het onderzoek niet gaat uitlopen, zo beloofde hij in een gesprek aan minister Jacqueline Cramer van Milieu. Ook wordt er onderzocht of er meer vlieg-simulatoren kunnen worden ingezet waardoor er minder wordt gevlogen boven Onderbanken. Volgens minister Cramer staat het onderwerp nu hoog op de Europese agenda.”
Vraag is hoeveel studies nodig zijn voordat er gekozen wordt voor de gezondheid van de inwoners van deze regio en Onderbanken in het bijzonder.

Als je op de site www.stopawacs.nl de zoekterm ‘onderzoek’ intikt kom je tot 59 verwijzingen. Als je het hele dossier van de vereniging leest, dan wordt onderzoek op onderzoek gestapeld. Ondertussen is er al een bos van zeker 6 ha. gekapt om alles op papier te zetten. Ondertussen blijft er een ernstige overlast van geluid en verbrande resten van motoren. Wie nog twijfelt aan de gezondheidsschade is niet meer serieus te nemen.

Heel serieus: je vraagt de NAVO een onderzoek te doen. Nog voordat de opdracht voor zo’n onderzoek is gegeven kan je vragen stellen ten aanzien van de objectiviteit. De onafhankelijkheid staat vanaf de start op nul. Op grond van deze twee punten kun je al op voorhand stellen dat de wetenschappelijke waarde van het aangekondigde onderzoek gelijk nul is. Het enige wat bereikt wordt is dat de mensen van deze regio nog langer voor het lapje gehouden worden.

Conclusie: minister Jacqueline Cramer (PvdA) is als ex-wetenschapper helemaal de weg kwijt. De bewoners van deze regio en in het bijzonder Onderbanken worden voor de zoveelste keer bij de neus genomen.

U bent hier