h

SP Tweede Kamer vraagt spoeddebat aan over Essent

3 juni 2008

SP Tweede Kamer vraagt spoeddebat aan over Essent

Paulus Jansen Op initiatief van SP-Kamerlid Paulus Jansen voert de Tweede Kamer woensdag een spoeddebat met minister Bos over de dreigende uitverkoop van Essent. Jansen: “Het kabinet moet snel ingrijpen om de uitverkoop van Essent te voorkomen. Als we niet oppassen komt Essen straks in handen van de jongens die gaan voor het grote geld en daar worden de klanten niet beter van.”

De provincies Noord-Brabant, Limburg en Overijssel hebben vorige week aangegeven van hun aandelen in het bedrijf af te willen. Dit bericht kwam twee maanden nadat het gemeentebestuur van Amsterdam aankondigde haar aandelen NUON van de hand te willen doen. Jansen: “Het kabinet, dat steeds heeft ontkend dat gemeenten en provincies zich snel van hun aandelen zouden ontdoen, zal nu toch echt maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat de vier publieke energiebedrijven in handen komen van particuliere buitenlandse investeerders.”

Een doemscenario voor Jansen, die vindt dat energiebedrijven in publieke handen moeten blijven: “Energiebedrijven moeten zich richten op het leveren van energie voor een fatsoenlijke prijs aan de Nederlandse consument. Als de aandelen in handen komen van buitenlandse investeerders is de kans groot dat ze zich vooral bezig gaan houden met buitenlandse avonturen en zo groot mogelijke winsten. Het belang van de consument is voor hen hoogstens bijzaak.”

Eerdere fusieplannen tussen Essent en Nuon liepen na lang onderhandelen stuk. Naast de provincies zijn ook de gemeentes aandeelhouder van Essent. Op dit moment is het dus nog zo dat de overheid de energiebedrijven in handen heeft. Dat betekent dus ook dat de gekozen volksvertegenwoordiging over de koers van de bedrijven zeggenschap heeft. Bij de aangekondigde verkoopvoornemens van de provincies betekent het dat een meerderheidsbelang in handen komt van ondemocratische gekozen aandeelhouders die hun eigen winst willen maximeren.

De SP Landgraaf diende bij de fusieplannen van Essent met Nuon nog een motie in over de salarissen van de topmanagers. Deze zouden niet hoger mogen zijn dan het salaris van de Minister-president. Overigens werd deze motie in de Landgraafse gemeenteraad met 23 stemmen voor en 2 tegen aangenomen. Bij de verkoop van aandelen aan private eigenaren hebben de burgers dus geen invloed hierover.

U bent hier