h

Ierland zegt NEE !

14 juni 2008

Ierland zegt NEE !

iers bord
Hoe zouden Barosso, Timmermans en al die andere Eurofielen een eventueel Iers JA hebben uitgelegd? Het Ierse NEE tegen het Lissabon-verdrag wordt nu min of meer afgedaan als onbelangrijk. Immers: the show must go on! En de Ieren zijn voor de Europese politieke elite vooral ‘ondankbaar’.

Een ongelooflijk hypocriete en arrogante houding. Ierland was immers het enige land dat het aandurfde het volk nog eens te laten oordelen. Na het eerdere Nederlandse en Franse NEE, nu ook een Iers nee. Overal waar het volk sprak, kwam er een overduidelijk NEE uit de bus. Desondanks duwt de Lissabon-lobby- gericht op een verdere neo-liberalisering van de samenleving- haar zin door.

ierse uitslag referendum
De Franse en Nederlandse regering leerde ‘haar lesje’ en passeerde het volk. Met de PvdA- die voor de verkiezingen nog hard repte over een nieuw referendum- voorop.

Het Ierse NEE is een hart onder de riem voor al die mensen die kiezen voor een ander Europa: socialer, duurzamer, herkenbaarder en transparanter. Daar kunnen geen 100 Barosso’s en Timmermans’en tegenop!

De Ieren hebben het Lissabonverdrag weggestemd. Als enige mochten de Ieren hun mening over de nieuwe Europese Grondwet laten horen. Zij hebben met hun no het proces van federatievorming stil gezet. Europa zal eerst na moeten denken over hoe men de bevolking meekrijgt.

Werkelijk alles is uit de kast gehaald om in geen enkel EU-land een referendum te laten plaatsvinden. De Fransen en de Nederlanders werd het onmogelijk gemaakt om opnieuw hun mening te laten horen. De Britse regering kwam haar belofte niet na. Ook in Ierland waren alle partijen voor, op een na.

Naast het Non en het Nee, is dit NO het beste wat Europa kan gebeuren. Laten we hopen dat we nu eindelijk - samen met alle burgers- een pad in kunnen slaan waarbij de nadruk ligt op samenwerking, en niet op het creeeren van een Europese superstaat.

Maar, helaas, mister Europe Barosso en de regeringsleiders denken daar anders over: “Ierland is een klein land en ook nog een ondankbaar kind. Het land heeft in het verleden veel steun gehad, en nu dit.”
Het is allemaal onvoorstelbaar hypocriet. Nergens buiten Ierland hebben regeringen de moed gehad de burgers te laten spreken, en nu deze minachting voor de uitspraak van het volk dat wel mocht spreken, de Ieren. Volgende week komen de regeringsleiders bij elkaar om de ontstane situatie te bespreken.

Bron: www.janmarijnissen.nl

U bent hier