h

SP steunt komende postacties

21 april 2008

SP steunt komende postacties

SP caravan
Zaterdag a.s. zult u de bekende SP caravan weer op het Raadhuisplein aantreffen. We staan dan weer voor u klaar voor vragen en opmerkingen, raad en daad. Deze keer zullen we naast een beperkt aantal Tribunes ook “Red de Postbode” briefkaarten gaan uitdelen.

In het Beatrixtheater besloten bonden in aanwezigheid van zo'n 2000 TNT-medewerkers om tot actie over te gaan voor een fatsoenlijk loon. SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen was aanwezig om hen te steunen en de eerste kaarten van de nieuwe 'Red de Postbode' actie uit te delen. Gesthuizen: "De meesten mensen hier gaan met pijn in het hart actievoeren. Maar ze kunnen niet anders, het mes staat ze op de keel. Niet enkel moet TNT over de brug komen, maar ook de staatssecretaris moet ingrijpen en de oneerlijke concurrentie op de postmarkt stoppen."

actie post
Door de liberalisering van de post staan de arbeidsvoorwaarden in die markt zwaar onder druk. Er is sprake van een ontoelaatbare situatie voor de werknemers: hun werk verandert van een goede baan in een bijbaan. Nieuwe spelers op de markt ontduiken de CAO en betalen hun medewerkers veel minder. Minder dan het minimumloon, en zonder enige vorm van sociale zekerheid zoals doorbetaling bij ziekte, pensioen of ontslagbescherming. Het is een oneerlijke vorm van concurrentie en de werknemers betalen de rekening.
De bonden zijn van plan het werk in de grote steden op verschillende dagen neer te leggen, te beginnen met Den Haag aanstaande woensdag. Daarmee worden miljoenen huishoudens en bedrijven geraakt.

De SP heeft in de Tweede Kamer verschillende keren aangedrongen op het verplicht stellen van het werken met arbeidsovereenkomsten voor postbedrijven. “Dat is de enige manier waarop we de uitbuiting van vele duizenden bezorgers op zeer korte termijn kunnen stoppen en de oneerlijke concurrentie van bedrijven die met stukloon werken te stoppen,” aldus Gesthuizen. "Jarenlang hebben medewerkers van TNT begrip gehad voor de moeilijke tijden op de postmarkt, terwijl TNT ondertussen flinke winst maakte. Nu ze 3,5% loonsverhoging vragen, en vechten voor hun bestaan geven beide TNT en politiek niet thuis. De maat is volgens hen vol. Er komen acties, en die zullen pijn doen."

postzegelStaatssecretaris Heemskerk (PvdA) zegt de onderhandelingen tussen bonden en werkgevers af te wachten en houdt zich afzijdig. Gesthuizen: "Medewerkers vertellen mij dat de politiek hen aan hun lot over laat. - Eerst de boel liberaliseren en dan ons in de steek laten! - Dat is precies wat er gebeurt. Er moet een cao komen voor de hele postmarkt, anders is het dweilen met de kraan open. De acties die het personeel van TNT gaan voeren zullen veel ongemakken meebrengen voor mensen in het land, maar dit is blijkbaar het enige middel wat werkt. De staatssecretaris moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen – dit kan zo niet langer."

U bent hier