h

SP meest in contact met de burger

15 april 2008

SP meest in contact met de burger

kontakt

Raadsleden van de SP besteden de meeste tijd aan persoonlijk contact met de burgers van alle politieke partijen. Onderzoekbureau Daadkracht heeft maandag de resultaten bekend gemaakt van een enquête, die zij gehouden hebben onder 3360 raadsleden in Nederland, waaruit dit blijkt. Bovendien besteden SP raadsleden, samen met de raadsleden van de andere linkse partijen, de meeste tijd aan het raadswerk. Een ander opvallend resultaat is dat SP’ers meer tijd steken in internetactiviteiten dan andere partijen.

Het onderzoekbureau deed onderzoek naar waaruit de werkzaamheden van gemeenteraadsleden bestaan, wat de concrete tijdsbesteding voor deze raadswerkzaamheden is, en welke vergoeding ontvangen gemeenteraadsleden voor het raadswerk? In het onderzoek worden de raadsleden vergeleken op leeftijd, geslacht, de politieke kleur en op inwoneraantal van de gemeente waarin zij actief zijn.

Raadsleden boven de 61 jaar besteedden gemiddelde de meeste tijd in het raadswerk, terwijl raadsleden tussen de 31 jaar en 45 jaar de minste tijd besteden. Hoewel het merendeel van de raadsleden man is, besteden vrouwen gemiddeld meer tijd aan het raadswerk. Een andere conclusie die Daadkracht trekt is dat de tijdsbesteding toeneemt gezamenlijk met de toename in het inwonertal van de gemeentes.

Het onderzoek geeft ook een aantal aanbevelingen. Een hiervan is minder tijd doorbrengen op het gemeentehuis zelf, en meer tijd besteden aan het onder de mensen komen. Onderzoeker Erwin Snijder noemt dit in de volkskrant: “Verzin zelf eens iets! Dien een initiatiefvoorstel in, begin een weblog, zoek de burgers op.” Als een soort van experiment wordt er gepleit voor het besteden van 50% van de tijd aan activiteiten op het gemeentehuis en 50% procent daarbuiten. Gemeentes kunnen dan vrijwillig besluiten of zij hier aan deelnemen.

De SP staat er bekend om een actieve partij te zijn, zowel binnen als buiten de raad. Hieronder gewoon een greep uit de activiteiten die onze raadsleden gedaan hebben het afgelopen jaar in Landgraaf. Bijvoorbeeld de enquête over een nieuw Carré, het multifunctionele centrum van Schaesberg, waarin de raadsfractie samen met de rest van de afdeling deur aan deur is gaan enquêteren. Nu lijkt het erop dat de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders de conclusies van de enquête gaat overnemen Ook het initiatiefvoorstel “Rotte plekken van Landgraaf”, over panden en terreinen in de gemeente die er verpauperd bijliggen is iets wat op veel bijval kon rekenen. Vervolgens hebben we op ludieke wijze met posters aangegeven om welke panden het volgens ons ging. Ook kan hier het initiatief ten aanzien van het behoud en onderhoud van 'de Landgraaf' genoemd worden.

De bovengenoemde voorbeelden, vormen een goed beeld van de wijze waarop de SP in Landgraaf invulling probeert te geven aan het werk binnen en buiten de muren van het Raadhuis. Voor een goede invulling daarvan is natuurlijk geen rapport nodig, maar het is natuurlijk wel fijn dat de aanbevelingen laten zien dat je op en goede weg bent.

U bent hier