h

De Wit: Luchtruim sluiten voor lawaaibakken NAVO

24 april 2008

De Wit: Luchtruim sluiten voor lawaaibakken NAVO

Jan de Wit
Het luchtruim boven Nederland moet dicht voor de zeer luidruchtige AWACS vliegtuigen van de NAVO. Dit stelt SP-Kamerlid Jan de Wit nu uit een brief van het kabinet blijkt dat de NAVO nog steeds weigert de oude motoren te vervangen. Een Kamermeerderheid heeft eerder bepaald dat dan het luchtruim voor de lawaaibakken moet worden gesloten. De Wit: “Nu moet Nederland laten zien dat het geen loos dreigement was.”

De omstreden vliegtuigen zorgen al jaren voor grote overlast voor vele duizenden inwoners van Zuid-Limburg. In maart heeft de NAVO-top gesproken over het probleem van de geluidsoverlast. Met als argument: de motoren zijn ‘te nieuw’. Op korte termijn is dus geen oplossing van de geluidsoverlast te verwachten. “De inwoners van de gemeente Onderbanken en omstreken hebben nu lang genoeg moeten wachten,” zegt De Wit. “De NAVO doet niets, dus zal het Kabinet zelf het luchtruim moeten sluiten.”

In plaats van haar verantwoordelijkheid te nemen, kijkt de regering nu naar de Europese commissie in de hoop dat die met een oplossing komt. Strenge eisen voor burgerluchtvaart zouden ook moeten gaan gelden voor militaire toetstellen. De Wit: “Ook al toont de Europese Commissie betrokkenheid, het zal nog jaren duren voor dit zover is. Daar gaan we niet meer op zitten wachten. Er moet rust komen voor inwoners in Onderbanken.”

U bent hier