h

Daling woningverkopen Parkstad Limburg

13 april 2008

Daling woningverkopen Parkstad Limburg

bord te koop

Uit onderzoek van de website www.woningmarktcijfers.nl blijkt dat in het eerste kwartaal van 2008 in Parkstad 11,3% minder woningen zijn verkocht dan in het eerste kwartaal van 2007. Daarmee doet Parkstad het slechter dan het landelijke gemiddelde van 9,5 procent minder verkochte woningen.

De onzekerheid op en over de woningmarkt baart veel mensen zorgen. Ook in Landgraaf staan woningen steeds vaker voor een langere tijd te koop. De gemiddelde koopsom in Parkstad bedraagt 164.900 Euro. Waar er landelijk nog wel een sterke prijsstijging te zien is van maar liefst 4,5 procent haalt de regio Parkstad nog maar een stijging van 0,9 procent.

Deze daling in de woningverkopen valt deels te verklaren door de gevolgen van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Dit heeft zijn weerslag op de financiële instellingen, ook in Nederland. Deze worden nu voorzichtiger met het verstrekken van hypotheken aan zijn klanten.

Maar het feit dat Parkstad Limburg het slechter doet dan het landelijke gemiddelde, kan hier niet uit verklaard worden. Ook de sterke daling van het aantal inwoners in de regio speelt hierbij een belangrijke rol. Immers wordt de verkoopprijs van een woning bepaald door vraag en aanbod. Het aantal inwoners in Landgraaf is gedaald van 40.071 mensen in 2003 tot 38.862 in 2007. Aan de andere kant zijn er nog veel bouwplannen, die in het verleden goedgekeurd zijn, die nu worden gerealiseerd. En de theorie zegt dan dat meer aanbod en minder vraag leiden tot een lagere prijs.

Nu is een lagere prijs in een aantal gevallen niet zo erg, maar dan gaat het om tandenborstels, koekjes en broodbeleg. Woningen zijn toch net wat anders. Veel mensen investeren een groot deel van hun vermogen in een woning en nemen daar een hypotheek voor op. En waar deze mensen behoefte aan hebben om deze investeringen te doen is zekerheid.

Om meer zekerheid te krijgen heeft de SP Landgraaf al eerder aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd een inventarisatie te maken van het aantal woningen per wijk, zowel koop als huur, in de diverse prijsklassen. Op deze manier moet het makkelijker worden te reageren op de behoeften van de bewoners. Deze inventarisatie is tot op heden nog niet uitgevoerd.

U bent hier