h

Rood op Pinkpop 2007

30 mei 2007

Rood op Pinkpop 2007

ROOD was op maandag 28 mei goed vertegenwoordigd op Pinkpop in Landgraaf, het oudste popfestival van Nederland. Meer dan 60.000 bezoekers kregen bezoek van Rood, Jongeren in de SP. De jongerenkrant ‘Code Rood’ werd aan de aanwezigen uitgedeeld en er werden handtekeningen opgehaald voor de actie ‘Openheid over Irak’. De aanwezige jongeren werden ondersteund door Tweede-Kamerlid Jan de Wit.


Jaarlijks met Pinksteren keert het Pinkpopfestival terug in Landgraaf. Soms is het weer goed, maar vaak regent het erg hard. Het festival dat op zaterdag begint en duurt tot maandagavond heeft ook dit jaar last gehad van de regen. De meeste bezoekers waren hier goed op voorbereid. De taferelen op de diverse campings hebben we helaas niet kunnen aanschouwen, maar uit de verhalen van de mensen bleek toch wel dat de nodige spullen vies geworden zijn. De stemming was er echter niet minder om. Hoewel wij al om 10.00 uur aanwezig waren was het niet alleen regen dat uit de lucht kwam vallen. De bezoekers gingen verder waar ze de avond van tevoren gebleven waren: feesten, bier drinken, eten en muziek luisteren.

Ruim 750 ‘Code Rood’ kranten werden uitgedeeld. Ondanks het slechte weer namen de bezoekers ze grif aan. Een les voor de volgende keer zou moeten zijn dat er meer jongerenkranten zijn om uit te delen. Voornamelijk voor dat de optredens begonnen was er behoorlijk vraag naar iets om te lezen. Een mooie bijkomstigheid was dat het krantje ook bescherming bood tegen de regen.

Ook de animo voor de actie ‘Openheid over Irak’ was behoorlijk goed. Er werden ongeveer 350 handtekeningen opgehaald. Een en ander viel niet mee omdat na verloop van tijd zowel de vellen papier als de pennen vochtig waren geworden. Een aantal mensen had al getekend via het Internet, maar een hoop mensen maakten gebruik van de gelegenheid om hun handtekening te zetten.

In het algemeen waren de reacties op onze aanwezigheid gematigd positief. In het zuiden van het land is de SP ondertussen een partij die bekend is en door veel mensen wordt gewaardeerd. Dat was te merken aan de reacties. Vooral de bezoekers van boven de rivieren waren nog terughoudend over de aanwezigheid van Rood op Pinkpop. Al met al een geslaagde dag die tot stand gekomen is door de samenwerking van jongeren uit Maastricht, Valkenburg, Heerlen en natuurlijk Landgraaf. Een samenwerking die een vervolg gaat krijgen komende donderdag in Maastricht, waar dan Minister van Buitenlandse Zaken komt debatteren over de Europese Grondwet.

U bent hier