h

(Wan)orde

1 april 2007

(Wan)orde

Vindt Landgraaf veiligheid nu belangrijk of niet? Maandagavond vergaderde de commissie Grondzaken over strengere controle van panden en bouwvergunningen. Volgens de wethouder zij hier extra ambtenaren voor nodig, ter voorkoming van rampen als Enschede en Volendam of het balkondrama in Maastricht.

Het klonk allemaal veelbelovend. Tót SP’er Marc van Caldenberg twee gevoelige snaren raakte. Hij vroeg of de gemeente wel zaken moet blijven doen met projectontwikkelaars die de bouwregels aan hun laars lappen. En hij zei dat het huidige rampenplan niet deugd. Echt van die opmerkingen waarbij je even op het puntje van je stoel gaat zitten. “ Buiten de orde”, oordeelde voorzitter Gaston Huth (GBBL). Wablief?!?! Buiten de orde?! Maar meneer de voorzitter, het gaat hier toch om zaken die mensenlevens kunnen redden. Tuurlijk, puur bureaucratisch en strikt ambtelijk gezien, is dit misschien buiten de orde. Maar veiligheidskwesties kun je toch niet effe wegwimpelen.

Karel Wolff (PvdA) drukte het iets netter uit: “U moet niet zo streng zijn, anders kunnen we straks nergens meer over praten. Maat dat leg ik u nog wel eens uit.” Ook buiten de orde natuurlijk. Maar de meeste burgers hebben toch liever wat chaos in de raadszaal, dan de wanorde na een grote ramp.

Dit artikel is geschreven door Judith Houben, Journalist bij het Limburgs Dagblad

U bent hier